Z. Mirković
Nazad u otadžbinu: Putnici za Srbiju

Sa bečkog aerodroma Švehat za Beograd je odleteo avion koji je vratio građane Srbije u otadžbinu. Među njima su bili oni koji su ostali blokirani zbog aktuelne situacije u Austriji, ali i naši ljudi iz Australije.

U avionu, čiji je let organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, bilo je više od 140 putnika, među kojima i velike grupe iz Salcburga i Beča. Reč je, pre svega, o turistima koji su ostali blokirani posle zatvaranja granica širom Evrope usled pandemije virusa korona, ali i o studentima i đacima.

Takođe, ovim letom vraćeni su i građani Srbije koji su se zatekli u drugim zemljama, između ostalih i iz Australije, koji su preko Beča uspeli da se vrate u domovinu. Među putnicima bila su i mala deca.

Osoblje diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Beču napravilo je spisak svih građana koji su javili da su ostali blokirani i preneli im da po dolasku u Srbiju moraju u obavezni karantin od 28 dana.

– Zatekao sam se u Austriji, gde sam bio u poseti sinu, kada su zatvorene granice. Prevoz je prekinut već drugog dana od mog dolaska. Zbog toga sam zvao ambasadu i zamolio da mi pomognu pri povratku – kaže Jordan Jovanović, iz Loznice.

Hvala predsedniku

Ovaj penzioner iz Srbije kazao je da je dijabetičar i astmatičar i da mu je učinjena velika usluga što može da se vrati u Srbiju.

– Zahvalio bih se predsedniku Srbije, ministru spoljnih poslova i pre svega ambasadi, čije osoblje je bilo od prvog dana veoma iskreno i pomoglo mi da se vratim – kazao je Jovanović.

On je istakao da mu ne smeta što će morati u karantin po dolasku u Srbiju, rekavši da vidi da je naša zemlja, iako siromašnija od Austrije, mnogo bolje pripremljena za aktuelnu krizu.

– Bolje u karantin, nego da umrem ovde – kazao je Jordan.

Što pre kući

I Milan M. je u Austriji boravio kao turista, sa svojim šestogodišnjem sinom.

– Zatekao sam se u Austriji kada je sve počelo i zatvorile su se granice veoma brzo. Došao sam u pogrešno vreme, a i nisam mogao da verujem da će sve ovo da nam se desi. Međutim, nisam strahovao da će naša država da nas ostavi na cedilu – rekao je Milan.

Zajedno kroz iskušenja: Milan M. sa sinom

I Jovan iz Malog Požarevca rekao je da je neposredno pred zatvaranje granica došao turistički u Austriju.

– Slušao sam nezvanične informacije da se neće zatvoriti granice, a onda su odjednom jedna zemlja za drugom počele to da čine. Hteo sam da se vratim, a nisam mogao sve do ovog leta za Srbiju – objasnio je Jovan i dodao da se plaši karantina jer postoji opasnost da se u njemu zarazi, te bi voleo da mu se omogući da ode u samoizolaciju u svoje rodno mesto.

Zagrliću ženu i dete

Marko Stojković, koji je pre pet godina svoje boravište preselio u otadžbinu, kaže da je odlučio da se vrati iz Beča zbog žene i deteta koji su u Srbiji.

– Od kada sam se oženio 2015. godine samo povremeno dolazim u Beč, u kom sam nekada stalno živeo. Situacija me je zatekla u Beču i jedva čekam da se vratim u svoj Niš kod žene i deteta. Znam da ću morati u karantin, ali nadam se da ću za drugi rođendan mog deteta, koji je 29. aprila, stići kući – veruje Marko.

Misionar iz Australije

U avionu za Beograd bio je i sveštenik, glavni urednik “Pravoslavnog misionara” Oliver Subotić, koji je boravio u Australiji kada su zatvorene granice širom Evrope.

– Boravio sam u Australiji na poziv vladike australijsko-novozelandskog Siluana, uz blagoslov patrijarha Irineja, da održim predavanja i pomognem u razvijanju strategije za novi koledž koji episkopija planira. Situacija oko virusa korona me je zatekla na misionarskom putovanju – objasnio je otac Subotić i dodao da mu je naša ambasada u Australiji pomogla da se vrati u Srbiju.

Putovanje uz blagoslov: Otac Oliver Subotić

Prijavite se za povratak

Humanitarna organizacija “28. jun” uputila je poziv svim Srbima koji su zaostali u inostranstvu, a žele u otadžbinu, da se jave.

Molimo vas da kontaktirate covid19@28jun.org sa sledećim informacijama:

– Gde se nalazite i koliko još Srba je sa vama koji žele da se vrate u Srbiju.

– Ko je vođa vaše zajednice u državi u kojoj se nalazite i njegovo ime, e-mail i kontakt telefon.

– Sa kakvim problemima se suočavate (vize, stambeno pitanje, nedostatak zdravstvenog osiguranja, finansijska podrška).

Nakon toga ćemo objaviti spisak lidere grupa iz svake države, odnosno regiona, koji su zaduženi za prosleđivanje informacija Srbima vezano za letove, vize, stambeno pitanje, finansijsku podršku. Objavićemo telefonske brojeve Srba u svakoj zemlji i dati predloge Er Srbiji i državi za povratničke letove.