Otadžbini pola milijarde evra

0

Mlašan Dinkić uručuje nagradu Miloradu Matiću

 

Dijaspori se pomaže odličnom logistikom, a osim regionalne mreže, unutar Privredne komore otvorene su i kancelarije za dijasporu pri lokalnim samoupravama. Srđan Bošković, savetnik u Centru za dijasporu Privredne komore Srbije, kaže za "Vesti" da dijaspora tako pravovremeno dobija informacije, pa su na ovaj način srpski investitori iz inostranstva privilegovani u odnosu na druge.
 

U Srbiju ulažu ne samo njeni građani koji žive u inostranstvu, već i oni sa prostora bivših republika, mahom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ulaže se u sve vrste poslova, ali kako je već rečeno, najviše u proizvodnju i usluge.
 

– Ko se napolju bavi proizvodnjom, ovde prenosi tehnologiju, proizvodi po nižoj ceni i izvozi najčešće u državu iz koje dolazi. Oni koji imaju manji kapital otvaraju rodbini uslužne radnje i tako obezbeđuju egzistenciju familiji – kaže Bošković.
 

I dalje se najviše investira u rodni kraj. Tako su privrednici iz dijaspore najmasovnije otvarali kompanije u reonima Kraljeva, Novog Sada, Čačka, Požarevca, Jagodine, Smedereva, Zaječara i Negotina.
 

– Najviše ih imamo iz Nemačke, SAD, Švajcarske, Austrije, Kanade, Australije i Švedske. Počev od političkih promena 2000. godine, investitori iz dijaspore su u mala i srednja preduzeća uložili oko 550 miliona dolara. To je jednako zbiru svih ostalih stranih direktnih investicija ako se izuzmu prihodi od privatizacije – objašnjava značaj ovih ulaganja Srđan Bošković.
 

U skladu sa značajem ovih ulaganja, u junu će biti formirani Skupština dijaspore i Srba u regionu, a potom Ekonomski savet za dijasporu koji će predložiti i poreske olakšice, povoljne kredite i druge stimulativne mere. Od 80 opština u Srbiji prikupljeni su najatraktivniji potencijalni investicioni projekti koji će u saradnji sa regionalnim privrednim komorama biti predstavljeni dijaspori. Tako, između ostalog, Agrobanka planira da ove godine razvije banku dijaspore, sa ciljem da se našim zemljacima u inostranstvu omoguće što jeftiniji finansijski transferi.
 

Samo neki od naših građana u dijaspori koji su proteklih godina ulagali u Srbiji jesu i Alinka Zavorski iz Švedske i Milorad Matić iz Italije. Alinka Zavorski je u Šidu, odakle su joj roditelji, sa suprugom osnovala kompaniju "LABB". Ova firma se jedina u svetu bavi proizvodnjom čipovane ambalaže za transport voća i povrća. Godišnje proizvede 1,2 miliona gajbi, a planira osvajanje tržišta EU. Milorad Matić, koji je radio u Italiji, pre tri godine u Kraljevu je započeo proizvodnju ultralakih aviona različitih tipova koji već lete u Italiji, Francuskoj, Španiji i Rumuniji. Krajem prošle godine od SIEPA je dobio priznanje za najbolji izvozni proizvod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here