Otarasiti se tužbi što pre!

0

Mogu li se stavovi Hrvatske i Srbije i u praksi pomiriti?: Ivo Josipović

"Tužbe apsolutno ne doprinose poboljšanju odnosa. Zato je i bolje problem rešiti bez sudskog procesa. I bilo bi bolje da se problem već rešio.

 

Predložiću predsedniku Tadiću već na (mojoj) inauguraciji (18.februara) da se problemi reše tako da tužbe budu nepotrebne", izjavio je Josipović u intervjuu za "Blic".

 

Na konstataciju da je predsednik Tadić izjavio da neće doći na njegovu inauguraciji u Zagreb, ako bude pozvan i kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, Josipović je rekao da je Tadića najljubaznije pozvao i da bi voleo da on dođe.

 

"Razumem probleme koje Srbija ima s proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali ne želim da mera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi sa trećim zemljama. A pozive na inauguraciju uputili smo svim zemljama s kojima imamo diplomatske odnose, pa i Kosovu", rekao je Josipović.

 

"Iskreno želim poboljšanje odnosa sa Srbijom, a dobrosusedski odnosi će biti jedan od prioriteta moje politike. Nadam se da ćemo izvesni pomak uspeti da napravimo već na prvom susretu s predsednikom Tadićem, na mojoj inauguraciji 18. februara. Želeo bih da tada pokrenemo i saradnju i dijalog o spornim pitanjima", rekao je šef hrvatske države.

 

Na podsećanje da je naveo niz uslova koje Srbija treba da ispuni da bi Hrvatska povukla tužbu, Josipović kaže da je "rekao da tužba nije sama sebi svrha, jer ako se problemi reše, naravno da tužba gubi svrhu".

 

Kad god treba uslovljavati Srbiju, iz rukava se izvlači general: Ratko Mladić

To što je među uslovima naveo i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Josipović kaže da "oni nisu ranije bili pominjani imenom, ali je pisalo puna saradnja s Haškim sudom i kažnjavanje ratnih zločina. A potpuno je jasna činjenica da Haški sud traži hapšenje Mladića i Hadžića".

 

Josipović je odbacio da time želi da pokažete da je Hrvatska lider u regionu i da može da vrši pritisak na Srbiju.

 

"Ne. Mladića traži Haški sud zbog zločina. Mislim da je razumno da je Hrvatska nakon zločina koje se sumnja da su počinili na njenoj teritoriji njih dvojica zainteresovana da se oni nađu u Hagu. I baš kao što se od Hrvatske tražilo da izvrši svoje obaveze prema Haškom sudu, ne vidim zašto bi bio problem da Srbija izvrši svoje", rekao je novoizabrani predsednik Hrvatske za "Blic".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here