Pixabay.com

Pored ostalog, prekomerna telesna težina uz duže stajanje može rezultirati otečenim nogama.

– Može biti više razloga za otečenost nogu. To se događa i kod popuštanja srca kao pumpe, naročito pri popuštanju desne ili i desne i leve srčane komore, ali to nije jedini mogući razlog. Prekomerna tjelesna težina uz duže stajanje može rezultirati otečenim nogama, posebno uveče – objasnio je dr Ante Petrušić, internista-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog, prenosi živim.hr.

Proširene vene na nogama takođe mogu biti uzrok oticanja nogu zato se u slučaju proširenih vena ne savetuje zanimanje koje traži gotovo celodnevno stajanje (trgovci, frizeri).

Prema rečima dr Petrušića, manjak belančevina u serumu, posebno albumina (pothranjenost, maligne bolesti), takođe može biti uzrok oticanja nogu, ali i slabiji rad štitne žlezde, uz manjak hormona, nakuplja tečnost u telu i javljaju se edemi. I u nekim oblicima pojačane funkcije štitne žlezde javljaju se edemi u prednjim delovima potkolenica.

Kao nuspojava nekih lekova za povišeni krvni pritisak, kao što su antagonisti kalcijuma u punoj dozi, viđa se otok nogu.

– Dakle, uzroci su brojni, a najbolji način lečenja je otklanjanje uzroka otečenosti. Ako pak to nije moguće, preostaje vam da nosite elastične čarape (treba ih navući pre jutarnjeg ustajanja iz kreveta i skidati pri odlasku na spavanje). Po mogućstvu prileći sredinom dana. Onima koji posle ručka malo odspavaju, prigovaraju da su lenji, a oni im odgovaraju da i pas kada pojede – legne! – navodi doktor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here