Foto Luna
Srpski folklorni festival

Tradicionalni Srpski folklorni festival u Bonirigu neće se održati ni ove godine. Zbog aktuelne situacije sa kovidom i produženog “zaključavanja“ Sidneja i okoline, uprava Srpskog kluba donela je odluku da otkaže ovu manifestaciju, koja je bila predviđena da se održi od 6. do 8. avgusta.

– Našli smo se u bezizlaznoj situaciji i nismo imali drugi izbor. Ovo je bila izuzetno teška odluka za Upravu, kao i za sve u Klubu, a pogotovo za naše folklorne ansamble – kaže za “Vesti” Tanja Zupković, folklorni koordinator i član Uprave Srpskog sportskog kluba Boniriga.

Proteklih meseci uložena je velika energija u pripreme i organizaciju Festivala, koji je trebalo da se održi 35. put.

Tanja Zupković

– Imali smo zaista velike planove za ovu godinu, tim pre što zbog pandemije i restriktivnih mera nismo mogli da održimo Festival u 2020. Iskreno smo verovali da se najgori mogući scenario neće ponoviti i da ćemo biti u prilici da održimo najveću smotru srpskog folklora i tradicije na prostorima Australije. Međutim, Sidnej je trenutno u lokdaunu do 31. jula, a kako se može čuti od mnogih, pa i od držanih vlasti, velike su šanse da će se zatvaranje produžiti i posle tog datuma.

Sve i kada bi se lokdaun okončao krajem ovog meseca, granice drugih australijskih država i teritorija prema NSW se sigurno neće odmah otvoriti, što bi onemogućilo dolazak folklornih društava iz drugih velikih gradova.

Srpski folklorni festival

– Ovogodišnji Festival je trebalo da bude zaista veliki i da okupi možda i najveći broj ansambala iz cele Australije. Očekivali smo mnogobrojne folkloraše iz Melburna, Brizbejna, Vulongonga, Kanbere, Adelajda i Perta. Zbog zatvorenih granica niko od njih ne bi mogao da dođe u Sidnej 6. avgusta. Takođe, čak i u slučaju ublažavanja mera, nismo želeli da bilo koga od učesnika i gostiju izlažemo riziku, jer u ovakvim vremenima je najvažnije sačuvati zdravlje i bezbednost svih.

Posle drugog otkazivanja zaredom, u Bonirigu ne žele da se bave procenama kada bi Festival mogao da se održi.

– Moraćemo da sačekamo da se situacija normalizuje u celoj zemlji da bi se stekli uslovi za organizaciju tako velike manifestacije kao što je Srpski folklorni festival. Ostaje nam da se nadamo da će se to desiti što pre – zaključila je Tanja Zupković.

Ni ove godine u Bonirigu se neće okupiti srpska deca

Moguća lokalna manifestacija u oktobru

Na pitanje da li je Festival možda mogao da se održi u nekom drugom terminu do kraja 2021, Tanja Zupković podseća da je kalendar folklornih dešavanja u Australiji obično veoma ispunjen u poslednjih nekoliko meseci svake godine.

– Krajem septembra ili početkom oktobra tradicionalno se održava Sabor srpskog folklora u Grinzborou u Melburnu. Takođe, u Ruti Hilu se u septembru održava Srpsko-grčki festival, a u novembru se uvek organizuju “Veseli opanci” u Vulongongu. Posle toga počinje Božićni post tokom kojeg nema folklornih dešavanja, tako da nije bilo objektivnih mogućnosti da promenimo termin – kaže Tanja, uz napomenu da postoji mogućnost da se u oktobru u Bonirigu održi manifestacija lokalnog karaktera, na kojoj će učestvovati grupe iz Sidneja i okoline.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here