Privatna arhiva
Mladi folklorasi ni ove godine nece imati priliku da pokazu umece - Ravna Gora Bonirig

Tradicionalni Svetosavski omladinski festival neće se održati ni ove godine.

Organizatori iz Mitropolije australijsko-novozelandske morali su kao i 2021. da otkažu ovu divnu manifestaciju, a razlog je ponovo nepovoljna situacija sa pandemijom virusa korona.

“Sa žaljenjem vas obaveštavamo da se 41. Svetosavski festival, zakazan za 22. i 23. januar 2022. godine u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić kod Kanbere, neće održati zbog pogoršane epidemiološke situacije. Sveta liturgija će biti služena u Manastiru 23. i 27. januara 2022. godine u 10.00 časova. Molimo se za bolje dane pred nama”, navodi se u kratkom saopštenju koje je u ime Organizacionog odbora Festivala potpisao prota Đuro Đurđević.

Iako je samo nekoliko dana ranije najavljeno održavanje 41. Svetosavskog omladinskog festivala u Manastiru Novi Kalenić, događaja na kojem tradicionalno učestvuju mnoge srpske folklorne grupe iz raznih gradova Australije, ni ove godine neće biti.

Sve se na gotovo isti način odigralo i u januaru 2021. kada je zbog uvođenja strogih epidemioloških mera u Novom Južnom Velsu, Festival otkazan samo nekoliko dana pre zakazanog datuma.

Prota Djuro Djurdjevic sa mladim folklorasima

Poslednji Svetosavski festival održao se u januaru 2020. godine, kada se na stotine Srba iz Novog Južnog Velsa, ACT i Viktorije okupilo na manastirskom imanju, gde je tokom dva dana upriličen događaj za pamćenje.

Nastupilo je više od deset folklornih grupa iz Sidneja, Kanbere, Vulongonga i Melburna, u čijoj igri, pesmi i raskočnim nošnjama su uživali posetioci svih generacija.

Niko tada nije ni pomišljao da će do narednog okupljanja proći više od dve godine. Ostaje da se nadamo da će omladina srpske zajednice biti u prilici da veliki praznik, slavu prog srpskog prosvetitelja obeleži kako dolikuje u 2023.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here