EPA/FLORIAN WIESER
Klaudia Taner

Nova ministarka odbrane Austrije Klaudia Taner otkazala je planirano polaganje zakletve vojnika u bivšem koncentracionom logoru u Mauthauzenu.

Bivši ministar odbrane Mario Kunasek zakazao je za 30. april polaganje zakletve regruta u ozloglašenom logoru, što je izazvalo brojne diskusije.

Naučni savet memorijalnog centra Mauthauzen preporučio je da se polaganje zakletve vojnika ne održi u Mauthauzenu, što je nova ministarka prihvatila.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Sabine Šac kritikovala je da je problematično da vojnici polažu zakletvu u memorijalnom centru kojim se održava sećanje na zločine.

Predsednik Komiteta Mauthauzen Vili Mernji istakao je da je i na obeležavanju godišnjice oslobađanja logora želja bivših interniraca i rodbine žrtava da na svečanosti ne učestvuje vojska.

Međutim on je zbog simbolike ocenio da možda ne bi bilo loše da vojnici polažu zakletvu na mestu za apel u Mauthauzenu na kojem su se dogodili stravični zločini, ali da se prethodno upoznaju sa strahotama koje su počinjene na ovom mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here