Tanjug
Predrag Kon

Član Kriznog štaba i epidemiolog doktor Predrag Kon istakao je da bi sve trebalo da se zatvori kao tokom minulog vikenda i da te mere budu na snazi najmanje dve nedelje.

Predrag Kon je u Dnevniku Radio-televizije Srbije istakao da medicinski deo Kriznog štaba ne može da, kako kaže, odstupi od svojih pozicija da sve bude zatvoreno na minimum 14 dana.

“Najvažnije je reći da medicinski deo Kriznog štaba ne može da odstupi od svojih pozicija, da moramo da prekinemo prenosivost virusa i da su jedine mere koje to mogu da obezbede one mere kakve smo imali preko vikenda, dakle da jedino otvoreni budu objekti za hranu, lekove i gorivo. Sve ostalo bi trebalo da bude zatvoreno. Po nekim stavovima, to je minimum 14 dana potrebno da bi se u tom prekidu lanca transmisije došlo do smirivanje ovakve transmisije”, kaže dr Kon i dodaje:

“Brojke su za oko 1.000 više u odnosu na pre nedelju dana i to nesumnjivo ukazuje da će brojke da rastu. Pritisak na bolnice je sve veći i to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost je da mere budu drastične”.

On je istakao da je potrebno najmanje dve nedelje da bi došlo do smirivanja epidemije korona virusa u našoj zemlji. Istakao je kako se ne može govoriti o kompromisu i da ne vidi alternativu ovim merama.

“Može da se razmišlja o nekim blagim popravkama, ali suština je u ovome, a još više je suština u poštovanju dosadašnjih mera, držanju distance, nošenju maske i obezbediti da nikako ne funkcionišu ilegalne žurke i da im se to ne dopusti. Moramo shvatiti, ovo je neizbežno. Ovaj problem mora da se zaustavi. Epidemiološka situacija je vanredna. Ponekad je katastrofalna”, upozorava član Kriznog štaba.

Govoreći o samoizolaciji, Kon je rekao da ne mora da ide u samoizolaciju neko ko je kompletno vakcinisan i kome su prošle dve nedelje od druge doze. Oni ne moraju da idu, dokaz im je ta vakcinacija, ističe naš epidemiolog.

Kon se osvrnuo i na stanje u školama, i rekao da se jasno vidi da dolazi do pada broja registrovanih novih slučajeva, kojih je kod srednjoškolaca tri puta manje nego ranije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je ranije danas da će sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona virusa biti održana u utorak, ali da će ona već danas razgovarati sa članovima tog tela o mogućim merama protiv korone.

“Sutra će biti sednica Kriznog štaba. Juče popodne sam razgovarala sa medicinskim delom Kriznog štaba i danas žurim u Beograd, da bi razgovarala sa lekarima još jednom”, rekla je premijerka novinarima nakon posete Kosjeriću.

Ona je dodala da će u razgovoru sa njima biti sagledane mogućnosti i da će onda biti usvojene mere za suzbijanje pandemije korona virusa.

2 COMMENTS

  1. Е па видите и ја сам за 14, 14 година затвора за др.Кона због преваре са вакцинама од пре десетак година и онда најмање још толико због овог што сада ради. Ко га плаћа, зашто и колико ? Истерати све црно на бело и завршити са доживотним стручњацима једном за увек ….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here