Youtube/Jurassic World Fallen Kingdom

Paleontolozi u Argentini otkrili su novu vrstu dinosaurusa koji su imali slabo razvijene gornje udove.

Smatra se da ovaj novootkriveni dinosaurus, nazvan Guemesia ochoai, pripada porodici mesoždera poznatih kao abelisauridi, koji su u periodu krede živeli u Evropi, Africi, Južnoj Americi i Indiji, a koji su izumrli pre oko 66 miliona godina.

Naučnici su novu vrstu otkrili nakon analize labanje stare oko 70 miliona godina pronađene na severozapadu Argentine. Kod mnogih abelisaurida prednji udovi su bili degenerativni, lobanja kraća, a postojale su i koštane izrasline iznad očiju.

Međutim, Guemesia ochoai je imao “neverovatno malu” lobanju i verovatno najmanju mozak od svih abelisaurida do sada otkrivenih.

Iako gotovo bez ruku, hvatali su plen dvostruko veći od sebe

Zbog svoje neobične karakteristike ovi dinosaurusi – bez zglobova i laktova, nisu mogli da savijaju gornje “izrasline”, a nisu imali ni kandže kojima bi grabili plen, piše Science Alert.

Ali nemojte da vas to zavara. Ovi abelisauridi su mogli da ulove plen mnogo veći od sebe. Tajna je ležala u njihovim snažnim čeljustima i oštrim zubima koji su mogli da nadomeste slabost prednjih udova.

S obzirom na to da je pronađena samo lobanja, teško je reći kako je ova vrsta izgledala u poređenju s drugim abelisauridima. U saopštenju Prirodnjačkog muzeja (NHS) Ujedinjenog Kraljevstva stoji da je bio sličan Carnotaurus sastrei, ali je imao manju glavu.

Zakržljale ruke?

“Ovaj novi dinosaurus prilično je neobičan za svoju vrstu. To pokazuje da su dinosaurusi koji su živeli u ovoj regiji bili dosta različiti od onih u drugim delovima Argentine”, rekla je paleontološkinja Anjali Gosvami iz NHM-a.

Još nije jasno zašto su abelisauridi imali tako male prednje udove. Stručnjaci pretpostavljaju da se radi o ostacima udova čija se funkcija tokom vremena pokazala beskorisnom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here