pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stariji muškarac, kojeg su dvojica policajaca gurnula tokom protesta u Bafalu, u saveznoj američkoj državi Njujorku, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, hospitalizovan je, a njegovo stanje lekari opisuju kao ozbiljno, ali stabilno, saopštili su zvaničnici.

Iz kancelarije guvernera Njujorka Endrjua Kuomoa navode da je reč o 75-ogodišnjem Martinu Guđinu.

Protiv dvojice policajaca koji su u četvrtak upotrebili prekomernu silu nad demonstrantom u Bafalu pokrenuta je istraga zbog moguće krivične odgovornosti, rekla je ranije portparolka okružnog tužilaštva.

Oni su demonstranta udarili palicom u glavu, oborili ga na zemlju i prošli preko njega, a objavljen je i video snimak tog incidenta.

Svih 57 pripadnika policijske taktičke jedinice u Bafalu podnelo je ostavke u znak protesta zbog suspenzije dvojice kolega koji su snimljeni kako obaraju demonstranta na zemlju, preneli su lokalni mediji.

Kuomo je rekao da je incident u Bafalu “u potpunosti neopravdan i krajnje sramotan”, dok je advokat povređenog Keli V. Zarone opisala Guđina kao dugogodišnjeg mirnog učesnika protesta i osobu koja se zalaže za zaštitu ljudskih prava.

Ona je naglasila da je Guđino tražio da se poštuje njegova privatnost, kao i privatnost njegove porodice, dok traje njegov oporavak.

– On ceni sve dobre želje koje su mu upućene i traži da svi ostali protesti budu mirni – rekla je ona.

Njegova rođaka Megan Toufeksis rekla je za CNN da je Guđino išao na protest u četvrtak kako bi s policijom razgovarao o pravima koja proističu iz prvog amandmana američkog Ustava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here