Pexels

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija Riversajd identifikovali su vrstu proteina koji može kontrolisati folikule dlake prilikom njihovog procesa odumiranja, a čijom primenom bi se mogao stimulisati ponovni rast kose, preneli su američki mediji.

Protein, poznat kao TGF-beta, reguliše potpuni preobražaj ćelije, tako što utiče na podelu, rast i odumiranje ćelije.
– TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da bi proizvele novi život, a kasnije, pomaže u procesu apoptoze, procesu ćelijske smrti – rekao je koautor studije Kiksuan Vang.
Prateći čitav proces, tim je otkrio da se sa prvom količinom TGF-beta aktivira podela ćelija, čime dolazi do stimulišućeg rasta folikula.
Ukoliko količina proteina bude veća to dovodi ćelije do stadijuma apoteze, što dovodi do gubitka folikule dlake, a kao rezultat nastaje ćelavost.
Profesor Vang ističe da čak i prilikom „ubijanja“ folikule dlake ne dolazi do ubijanja matičnih ćelija.
– Kada preživele matične ćelije dobiju signal da se regenerišu, one se dele, prave novu ćeliju i razvijaju se u novi folikul. Naš rad bi potencijalno mogao da ponudi nešto što će pomoći ljudima koji pate od raznih problema – rekao je Vang.
Dalja istraživanja o tome kako tačno TGF-beta aktivira deobu ćelija i kako komunicira sa srodnim genima, mogla bi jednog dana otvoriti nove tretmane za ćelavost, alopeciju ili druge vrste gubitka kose.

1 COMMENT

  1. Ma kako da ne, sad još da otkriju protein, koji bi omogućio da nama starcima ponovo izrastu zubi! Hvala bogu za Ameriku!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here