Tanjug
Skenderbeg

Spomenik Đerđu Kastriotu Skenderbegu otkriven je danas u selu Zatrijepču u najmlađoj crnogorskoj opštini Tuzi, na platou ispred škole koja nosi njegovo ime.

U Zatrijepču se okupio veliki broj mještana, ali i gostiju koji su prisustvovali ovoj svečanosti, na kojoj su se vijorile albanske i američke zastave. Tokom svog govora, predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj zahvalio je gostima, a posebno dijaspori, bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio realizovan.

Sredstva za podizanje spomenika obezbijedila je Fondacija „Trieshi“ iz Njujorka, a za održavanje spomenika biće zadužena OŠ „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“.

Skenderbeg je bio srednjovekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove današnje centralne Albanije i istočne Makedonije.

Za albanski narod, kako kažu, on je osnovna ličnost kroz koju se predstavlja i kao takav nastavlja da inspiriše i doživljava se kao simbol svih vremena.

Povodom podizanja spomenika Đerđu Kastriotu u Crnoj Gori se i danas vode polemike da li je on bio Albanac ili Srbin. Prema čuvenom britanskom istoričaru Edvardu Gibonu, Kastrioti vode poreklo od starog srpskog bratstva Branilovića (Branila) iz Zete.

Prethodno je spomenik ovoj istorijskoj ličnosti podignut i u Ulcinju, najjužnijoj crnogorskoj opštini, koju takođe većinski naseljavaju Albanci.

2 COMMENTS

  1. Znači Skender beg je bio amerikanac koji je doprineo mnogo za albanski narod.To mislim jer su se vijorile albaska i američka zastava.

    • Naravno da je bila i crnogorska zastava, mada je pažljivo fotografisano da se ne vidi, a Skenderbeg je vio srednjovjekovni plemić i uopšte nije bitno njegovo etničko porijeklo koje je bilo dukljansko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here