pixabay.com
Foto: Ilustracija

Paleontolozi u Argentini su iskopali novu vrstu pterosaurusa kome su dali ime “zmaj smrti”, zbog njegovog zastrašujućeg i ogromnog tela koje je letelo nebeskim svodom u potrazi za plenom u doba krede.

Naučnici su otkrili ostatke dva džinovska leteća gmizavca u formaciji Plotier u provinciji Mendoza. Prema tvrdnjama istraživača, odrasla jedinka bila je duga 9 m, sa rasponom krila od 7 m. Kako paleontolozi navode, ova “leteća zver” bila je jedan od najvećih letećih kičmenjaka koji su ikada živeli. Smatraju da je prizor ovog džinovskog pterosaurusa dok lovi sa praistorijskog neba krede verovatno bio zastrašujuć.

Zanimljiva činjenica je da pripadaju aždarhidima, što u prevodu sa persijskog na srpski znači “sličan zmaju” – porodici džinovskih vrsta pterosaurusa. Karakteristika koja ih odlikuje su duge noge, kao i velike lobanje i izuzetno dug vrat, koji je sačinjen od izduženih vratnih pršljenova kružnog preseka.

Leteći zmaj

Istraživači procenjuju da je ovaj zmaj živeo najmanje 20 miliona godina pre nego što se dogodio udar asteroida na Jukatan, što je izazvalo kataklizmične događaje i kada je zbrisano tri četvrtine života na Zemlji.

Na osnovu fosilizovanih ostataka, detaljnom analizom je utvrđeno da ostaci dva pterosaurusa pripadaju vrsti Thanatosdrakon amaru – što u prevodu sa starogrčkogznači “zmaj smrti”. Vođa istraživanja Leonardo Ortiz istakao je da ove karakteristike fosila do sada nisu viđene, što je zahtevale nov naziv roda i vrste.

Potvrđeno je da su pterosaurusi preminuli u isto vreme pre više od 86 miliona godina, a da je jedan od njih u trenutku smrti još uvek bio mladunče. Ono što se ne može sa sigurnošću reći jeste da li su ova dva jedinstvena primerka svoje vrste bila u srodstvu.

Paleontološka Meka

Do slučajnog otkrića fosila je došlo prilikom izvođenja građevinskih radova u blizini grada Mendoze – koji se nalazi na planini Akonkagva, poznata po otkrićima velikih i nepoznatih paleontoloških vrsta.

Leonardo Ortiz i njegov tim bili su iznenađeni otkrićem dobro očuvanih ostataka fosila, jer su kosti pterosaurusa krhke i uglavnom ih pronalaze u sitnim frgmentima ne pružajući im dovoljno podataka o izgledu i vrsti pterosaurusa. Dodajući da im je pažnju prvobitno privukla veličina, kao i količina ostataka.

Njihov zaključak je da će detaljnija ispitivanja “baciti svetlo” na novo klasifikovanu vrstu, koja je prema njihovim tvrdnjama za sada najveći otkriveni pterosaurus u Južnoj Americi i jedan od najvećih na svetu.

Istraživanje će biti objavljeno u septembarskom izdanju za 2022. godinu u časopisu Cretaceous Research.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here