Otkrivena bista Džonija Depa, počeo “Kustendorf”

0

 

Bistu Džonija Depa uradio je vajar Božidar Nikolić
 

 

"U ovom trenutku, kada čitamo kako pojedini ‘blokbasteri’ zarađuju više od milijardu dolara, dolazimo u opasnost da pomislimo kako za male narode i filmove na njihovim malim jezicima – nema nade. Može nam se učiniti kako je svet načinjen isključivo za velike i bogate i da u takvom svetu male produkcije koje oslikavaju probleme običnog čoveka nemaju šta da traže", kazao je Bradić gostima u bioskopskoj sali "Prokleta avlija".

 

Međutim, festival "Kustendorf" je jedan od onih koji ipak daju nadu, naglasio je Bradić, odajući priznanje osnivaču, slavnom reditelju Emiru Kusturici, kako je rekao "doktoru antiglobalizma".

 

Prethodno je u centu Drvengrada, uz vatromet i muziku trubačkog orkestra Dejana Petrovića, Kusturica u prisustvu Depa otkrio skulpturu sa njegovim likom, u prirodnoj veličini, rad vajara Božidara Nikolića. Mnogobrojni obožavaoci ovog glumca, među njima najviše dece i omladine koji vole lik Džeka Speroua iz hit serijala "Pirati sa Kariba", dugo su, uprkos hladnom vremenu, čekali taj čin, a kada se Dep pojavio imali su priliku da ga fotografišu, ali ne i da ga čuju.

 

Dep je potom u bioskopskoj sali, pred zvaničnim gostima festivala, izjavio da nikada nije bio dobar javni govornik. "Hvala Emiru, mom bratu i mojoj drugoj familiji ovde i svima vama za ove momente koje provodim u Drvengradu. Kusturica je za mene inspiracija", istakao je Dep, dodajući da dosta radi u Holivudu, koji je jedan sistem drugačcje vrste.

 

"Ipak, prešao sam dug i interesantan put. Srećom, ima ljudi koji vam pružaju mogućnost da zadržite pravu umetnost, kao što su Emir, Džim Džarmuš, Tim Barton. Zbog takvih ljudi, ja sam i dalje u svetu filma", naglasio je Dep.

 

U okviru svečanosti prikazani su inserti iz Depovih filmova, uz živu muzičku pratnju grupa "Vrelo" i "No smoking orkestra". Takmičarski program festivala, inače, traje do 19. januara.

 

 


 

Kusturica: Dep me je spasao

Kusturica mu je uručio specijalno priznanje "Nagradu za buduće filmove", skulpturu drveta razgranate krošnje. "U Depu sam sreo nekoga ko zrači snagom i posebnom vrstom energije. Holivud iscrpljuje potencijale skoro svih koji učestvuju u toj produkciji, ali Dep je jedinstven, a povezao nas je svojevrsan etički čin kojim je stvoreno naše prijateljstvo. Dep je tu vrstu etike zadržao kroz sve ove godine", rekao je Kusturica. Reditelj je ispričao kako su njih dvojica postali braća tokom prve saradnje, na snimanju filma "Arizona drim" 1993. godine, u američkoj produkciji. On je "priznao" da je tokom snimanja osetio nezadovoljstvo i gotovo hteo da napusti projekat. "Nije bilo drugog načina nego da napravim varku, a Džoni mi je pomogao. Zamolio sam ga da se ‘razboli’ na nekoliko dana i on je to učinio bez pitanja. To mi je omogućilo predah posle kojeg sam mogao da se vratim snimanju. Džoni me je bukvalno spasao", ispričao je Kusturica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here