Tanjug

Diplomata Vladislav Jovanović ocenio je da zapad ima potrebu da ubrza rešavanje neuraligičnih tačaka na Balkanu, na prvom mestu u BiH, dok ih dijalog Beograda i Prištine i pored mobilizacije specijalnih stručnjaka za region ne interesuje već puštaju da stvari na neki način počnu da trule, smatrajući da to Srbija ne može dugo da izdrži i da će prva morati da popusti.

Jovanović tako komentariše najnovije reakcije zapada na odluke Skupštine Republike Srpske o povlačenju ovlašćenja,kontinuirane pritiske na Srbiju, te imenovanje izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan.

– Zapad je trenutno najangažovaniji u BiH u želji da izoluju RS, da je nateraju na povlačenje od, kako smatraju, radikalnih zahteva i izvrše pritisak na Srbiju imajuću u vidu njenu osetljivost i zbog izbora i zbog KiM da se umiri ili odustane od kontinuirane ili jače podrške RS – rekao je Jovanović i dodao da su jedno očekvanja, a drugo koliko je to neostvarivo.

Zapad, kako je naglasio, ne želi rešavanje problema već da se Srbija natera da što pre prihvati stanje koje su stvorili – da prizna Kosovo i time prestane da postoji kao faktor zabrinutosti zapada na Balkanu.

Prema njegovim rečima, razlog za mobilizaciju svih takozvanih specijalnih stručnjaka za region je i to što Amerika sa saveznicima ubrzano jača konfrontaciju sa rivalima i prebacuje se na dalje prostore i želi da osugura ZB od daljeg prisustva rivaliskih sila, ne samo Rusije i Kine već i Turske i nekih drugih koji se, kako kaže ovde sve jače utemeljuju

Dodao je da SAD smatraju već 30 godina da je ceo ZB interesna sfera zapada, što je osporeno i prilično demantovano prisustvom drugih.

Britanija se, kako kaže, smatra posebnim specijalistom za balkanska pitanja i tradicionalno je i kontinuirano prisutna ceo vek na vidljiv i nevidljiv način.

– To bogato istorijsko iskustvo, znanje i umešnost da iskorištava pogodnosti i protivrečnosti sada koriste u smeru širih interesa SAD i zapadnih savezika – rekao je.

Na pitanje da li imenovanje izaslanika može da ubrza dijalog Beograda i Prištine ili će između ostalog morati da se sačeka da se slegnu dešavanja u Nemačkoj, kaže da zapad ima potrebu da ubrza rešavanje neuraligičnih tačaka na zapadnom Balkanu – a u šta smatraju da spadaju BiH, Srbija i Kosovo.

– U ovom trenutk sve probleme treba posmatrati u tom trouglu, a njihovo rešavanje je vremenski za njih dosta hitan zadatak – kaže on.

Jovanović dodaje da formiranje nove nemačke vlade nije relevantno, jer je Nemačka koperativan član zapadnog bloka u pritisku na Srbiju i sve sto je srpsko na Balkanu.

Britanci se u ovom trenutku ubaciju malo jače i življe, nakon što su se oslobodili veze prema EU, otvoreniji su za saradnju čak i za službu američkih interesa na Balkanu, rekao je on.

– Imenovanje britanskog specijalnog izaslanika je deo toga. Ne može nas specijalno radovati ali ne treba da se previše uzbuđujemo, jer pozitivni procesi koji teku godinama praktično onemogavaju neku radikalniju promenu ni kod nas ni u RS, niti će pregovori Beograda i Prištine dobiti na ubrzanju, jer to ne odgovora zapadu – rekao je Jovanović.

Dijalog je započet sa jednim jedinim ciljem – da se normalizuju odnosi a to znači da Srbija prizna nezavisnost, rekao je on i dodao da je sve drugo irelevantno i za zapad i za Prištinu.

– I ta naša očekivanja da se ništa radikalno ne rešava već da dijalog bude posvećen poboljšanju života srpskog življa i rešavanju pratkičnih pitanja oko kontakata i saradnje nas i Prištine, van političkih ciljeva i priznanja zapad ne interesuje – naveo je on.

Prema njegovim rečima, zapad to može da intesuje samo ako je u funkciji brzog priznavanja, ako nije, pustiće da stvari na neki način trule, smatrajući da to Srbija ne može dugo da izdrži i da će prva morati da popusti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here