Otkrivena životna priča Mosadove agentkinje

0

Silvija iz vremena dok je bila fotoreporter u Parizu

Knjiga se zasniva na opsežnim istraživanjima i intervjuima, a opisuje Silvijin uspon u organizaciji i rad na pronalasku Ali Hasan Salameha, vođe palestinske organizacije "Crni septembar". Upravo je on bio mozak operacije koja je 1972. godine potresla svet. Tada je na Olimpijskim igrama u Minhenu ubijeno 11 izraelskih sportista.

 

Članovi palestinske terorističke organizacije "Crni septembar" upadaju 5. septembra, 11. dana Igara, u Olimpijsko selo i uzimaju 11 izraelskih sportista i trenera za taoce od kojih dvojica olimpijaca ginu u prva dva sata akcije. "Crni septembar" je akciju nazvao "Ikrit i Biram" po dva hrišćanska palestinska sela čiji su stanovnici pobijeni ili proterani od stane Haganaha 1948. godine.

 

Nemačke vlasti bezuspešno su pokušavale da oslobode ostale taoce, a na kraju je svih devetoro poginulo, kao i pet terorista i jedan policajac. Sve je to na televiziji u svom stanu u Parizu, pratila i Silvija Rafalem. Tamo je živela i radila kao fotoreporterka pod lažnim identitetom. Posle događaja u Minhenu ona je regrutovana za novu akciju.

 

Morala je da otkrije i locira ljude koji su delovali u grupi "Crni septembar". U tome je i uspela zahvaljujući svojim neverovatnim veštinama. Špijunažom je pomogla u lociranju i smaknuću trojice muškaraca iz organizacije. U osvetničkim akcijama, koje su preduzeli Izraelci, poginulo je još nekoliko ljudi, a dve osobe su bile nevine.

 

Pošto je završila u Norveškom zatvoru povukla se iz akcije i vratila u Afriku
 

U jednoj od takvih akcija učestvovala je Rafaelm. Upravo je ona kirva za smrt marokanskog pisca Ahmeda Bukikija u Lilehameru 21. jula 1973. Agenti Mosada su pisca zamenili s vođom organizacije Ali Hasan Salamehom. Rafaelm je posle toga uhapšena u Norveškoj, gde je osuđena na pet godina zatvora zbog špijunaže i ubistva. Izašla jeposle samo 15 meseci.

 

Ova loše izvedena akcija naterala ju je da se povuče i vrati u Južnoafričku Republiku, gde je rođena, i umrla od leukemije 2005. godine. U dosijeu u kojem je sačuvana njena psihološka evaluacija piše: "U njoj je manjak mira, ona žudi za akcijom. Svesna je da je posebna i da poseduje neobične i različite sposobnosti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here