Otkrivene tajne Stounhendža

0

Stounhedž najverovatnije korišćen za pogrebne rituale
 

Naučnici su kombinovali različite instrumente da skeniraju područje do tri metra dubine u do sada neviđenoj rezoluciji. Ranija istraživanja ukazuju da ovaj spomenik nije bio sam, već je u okolini bilo 17 svetilišta, prenosi BBC.

 

Među iznenađenjima koje su naučnici otkrili su tragovi oko 60 ogromnih kamenova ili stubova koji su činili deo 1,5 kilometara širokog "super jarka". Nova trodimenzionalna mapa, koja pokriva površinu od 12 kvadratnih kilometara, pokazuje da se nije radilo o izolovaom području, rezervisanom samo za specijalne ljude.

 

Naučnici su koristili šest različitih tehnika da skeniraju celo područje na različitim dubinama. Koristili su instrumente kao što su magnetometar, radar koji prodire u zemlju (GPR) i 3D laserski skener. Ispod jedne od velikog broja humki naučnici su identifikovali građevinu dugu 33 metara od drvenih greda, staru oko 6.000 godina, koja je verovatno korištena za pogrebne rituale, uključujući ekskarnaciju, odnosno odvajanje mesa od kostiju.

 

"Građevina je imala tri reda potpornih drvenih stubova, površine 300 kvadratnih metara i bila je blago trapezoidnog oblika, što je interesantno, jer su u istom periodu na kontinentu, oko 100 do 200 godina ranije, pronađene slične građevine", rekao je profesor Volfgang Nojebauer, direktor Instituta "Ludvig Bolcman", koji je učestvovao u istraživanju.

 

Ispod još 17 humki otkriveni su do sada neviđeni ritualni spomenici otprilike iste starosti kao i sam Stounhendž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here