Otkriveni fosilni ostaci dva drevna čoveka

0

Istraživači su otkrili ostatke odrasle ženke i mladog mužjaka – moguće majke i sina, koji su stari nešto manje od dva miliona godina. Fosili su pronađeni u pećinama na lokaciji Malapa, nedaleko od Johanesburga, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Istraživači su objavili u žurnalu "Nauka" da ova stvorenja popunjavaju prazninu između starijih hominida i novijih ljudskih vrsta iz porodice homo, u koju spada i savremeni čovek.

 

"Ovo je tačka tranzicije iz oblika majmuna koji hoda na dve noge do, faktički, nas", izjavio je vođa istraživanja, profesor Li Berger sa Univerziteta Vitvotersrand.

 

Otkrivena stvorenja dobila su ime "a. sediba" i predstavljaju impresivnu mešavinu osobina, od kojih su neke arhaične, a neke moderne.

 

Stvorenja su imala male zube, duge ruke, izražen nos, veoma razvijenu karlicu i duge noge koje su bile isturenije nego kod današnjeg čoveka.

 

Fosili dva tela iz Malape pronađeni su na udaljenosti od jednog metra, što sugeriše da su stvorenja umrla istovremeno ili u kratkom vremenskom razmaku. Moguće je da su se međusobno poznavali ili bili deo iste grupe, navode naučnici.

 

Stručnjaci spekulišu da su stvorenja upala u pećinu tokom oluje i nastradala u podzemnom jezeru. Njihove kosti bile su pomešane sa ostacima mrtvih životinja, uključujući, sabljozubog tigra, antilope, miševe i zečeve.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here