Tanjug

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da su poništeni glasovi iz drugog polufinala “Pesme Evrovizije” članova žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore, pošto su utvrđeni obrasci glasanja koji nisu u skladu sa pravilima takmičenja.

Kako se navodi, viđeno je da su u drugom polufinalu četiri od šest žirija među najboljih pet pesama stavili zemlje iz grupe navedenih zemalja (imajući u vidu da ne mogu da glasaju za sebe), da je jedan žiri stavio istih pet zemalja u najboljih šest, dok je jedan žiri stavio četiri zemlje u najbolje četiri, dok im je peta u prvih sedam.

EBU je objavila da je obrazac glasanja utvrdio partner koji prati glasanje, a da ga je potvrdilo nezavisno telo za praćenje glasanja, pošto je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu “Evrosonga”, kao i kod žirija Nemačke, Velike Britanije i Španije koji su takođe glasali tokom druge takmičarske večeri.

Dodaje se i da su četiri zemlje bile rangirane među poslednjih šest i da je toliko neregularnosti bez presedana.

Zbog toga je EBU odlučila da, prema pravilima glasanja na “Pesmi Evrovizije”, iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zameni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

Iz istog razloga, glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na “Evrosongu”.

Odluke je odobrio predsednik Referentne grupe “Pesme Evrovizije”, kao i zamenik generalnog direktora EBU-a, u skladu sa pravilima glasanja na takmičenju.

EBU je razgovarala sa emiterima čiji su glasovi žirija poništeni i dao im mogućnost da dodatno istraže glasanje žirija u navedenim državama.

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta je učestvovala u drugom polufinalu, ali glasovi iz navedenih šest zemalja nisu uticali na njen plasman. Prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodeljeno 14 bodova.

Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima zauzela deveto mesto kod žirija, drugo mesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mestu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here