Youtube/HuffPost UK
SZO

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) veruje da je pandemija počela nakon što je koronavirus “procureo” iz kineske laboratorije, piše bitanski list “Daily Mail” u svom nedeljnom izdanju, pozivajući se pritom na izvor iz vlade.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija javno tvrdila da “sve hipoteze ostaju na stolu” o tome kako se proširio koronavirus, zvaničnik britanske vlade rekao je za Dejli mejl da se lider SZO Tedros Adhan Gebrejesus nedavno poverio jednom visokorangiranom evropskom političaru.

Rekao je da je najverovatnije objašnjenje za izbijanje pandemije katastrofalna nesreća u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gde je infekcija prvi put izbila krajem 2019.

List otkriva zabrinutost zapadnih obaveštajnih službi u vezi sa radom Instituta za virusologiju u Vuhanu, gde su naučnici manipulisali virusima uzetim iz organizama slepih miševa. SZO je ranije bila kritikovana jer pokazuje previše strahopoštovanja prema Kini i što je spremno prihvatila tvrdnje zvaničnog Pekinga da su priče o curenju virusa iz njihove laboratorije u Vuhanu samo teorije zavere.

Međutim, u odsustvu bilo kakvih ubedljivih dokaza da je pandemija počela nakon što je virus prenet sa životinja na ljude, Svetska zdravstvena organizacija sada zauzima mnogo oprezniji zvanični stav.

Tedros je nedavno rekao državama članicama da SZO još nema odgovore na pitanje kako je počela pandemija koronavirusa.

– Razumevanje porekla virusa je veoma važno da bi se sprečile neke buduće epidemije i pandemije. Odgovore dugujemo i svima poginulima, kao i njihovim porodicama. Sve hipoteze moraju ostati na stolu dok ne dobijemo dokaze koji će nam omogućiti da prihvatimo ili potpuno odbacimo određene teorije o poreklu virusa. Zato je izuzetno važno politiku držati što dalje od nauke. Način da se spreči politizacija je da zemlje dele podatke transparentno, bez mešanja bilo čije vlade. Jedini način na koji ovaj naučni rad može uspešno da napreduje je puna saradnja svih zemalja, uključujući i Kinu, gde su prijavljeni prvi slučajevi kovida 19 – rekao je on.

Žestoko kinesko protivljenje prvobitnoj istrazi SZO o izbijanju bilo je žestoko, što je dovelo do zaključka da se virus verovatno proširio na ljude od slepih miševa, indirektno preko još neidentifikovane životinjske vrste. Ali nakon što je 14 zemalja, uključujući Britaniju, Sjedinjene Države i Australiju, kritikovalo nalaze kao ozbiljno kompromitovane, Tedros je priznao nedostatke izveštaja i naredio novu istragu.

Američka obaveštajna služba stavila je tajnu laboratoriju u Vuhanu u centar svoje istrage o poreklu koronavirusa. Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo tvrdio je da su se radnici Instituta u Vuhanu razboleli od simptoma sličnih kovidu još u jesen 2019.

Dakle, nedeljama pre nego što je uzbuna zvanično objavljena. On je takođe rekao da kineski naučnici eksperimentišu sa veoma sličnim virusom kao deo vojnih projekata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here