EPA-EFE
Ratko Mladić

Nalog na Tviteru na kom je objavljeno da je Ratko Mladić preminuo, zapravo je lažni nalog koji je napravio Tomazo Debenedeti.

Kako su strani mediji pisali još 2018. godine – ovaj novinar je i ranije imao slične ispade i tada je “mrtvim” proglasio Kostu Gavrasa.

Debenedetiju to nije bio prvi put. „Sahranio“ je već ranije i Džoan K. Rouling, Fidela Kastra, papu Benedikta XVI, Milana Kunderu…

Informacija o smrti Ratka Mladića, koju su objavili mnogi mediji, prvobitno je plasirana sa lažnog naloga na Tviteru ministarke inostranih poslova BiH.

Haški tribunal demantovao je informacije o smrti Ratka Mladića koje su objavljene na lažnom Tviter nalogu ministarke spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković koji je kreirao italinaski novinar Tomazo Debenedeti.

“Informacije o smrti Ratka Mladića nisu tačne i demantujemo ih”, izjavila je za N1 portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove Helena Eglston.

Vest o Mladićevoj smrti demantovao je i njegov sin Darko Mladić. “Valjda bih ja prvi čuo da mi je umro otac”, rekao je on.

Prethodno je na lažnom Tviter nalogu ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković objavljena informacija da je Mladić umro.

S obzirom da je nalog otvoren tek u januaru ove godine, i da izuzev netačnih informacija o smrti Mladića, nije bilo drugih poruka, delovalo je da je reč o lažnom profilu, na šta ukazuje i poslednji tvit: “Ovaj nalog je lažan i stvorio ga je italijanski novinar Tomazo Debenedeti.”

Debenedeti je, inače, poznat po sprovođenju sličnih “prevara”, a tvrdi da mu je misija da promeni način na koji koristimo internet. Tokom svoje karijere objavio je više od 60 izmišljenih intervjua sa istaknutim ličnostima, uključujući Džona Grišama, Dezmonda Tutua, Mihaila Gorbačova, kardinala Racingera i Dalaj lamu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here