Tanjug
Miroslav Lajčak

Politički analitičar i stručnjak za bezbednost Dževat Meha smatra da dolazak specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka u Prištinu ima za cilj merenje pulsa Kosova po pitanju dijaloga.

– Dolazak Lajčaka je merenje pulsa, ali Evropska unija kao takva nema vjerodostojnost da dođe i zatraži od Kosova nešto u dijalogu sa Srbijom, iz nekoliko razloga. EU već 10 godina pomaže ili organizuje sastanke da bi se postigli sporazumi koji većinim nisu sprovedeni, posebno sa strane Srbije, dok je Kosovo mnoge sporazume sprovelo. Možemo se upitati koja je svrha razgovora o sporazumu koji se kasnije neće provoditi. Postoje i druga pitanja zbog kojih EU gubi kredibilitet, pre svega pitanje priznanja. Još uvek nije jasno da li EU priznaje li ili ne priznaje Kosovo kao nezavisno. Tek kada ga službeno prizna kao nezavisno može biti posrednik u pregovorima – rekao je Meha.

Izjave ruskih zvaničnika koje se tiču Kosova analitičar Meha okarakterisao je kao zastrašivanje.

– Rusija utiče na razvoj događaja na Balkanu, i njen uticaj se ovde oseća već 150 godina, a tajno deluje iza kulisa, kroz sakrivene strukture samo kad su njeni interesi ozbiljno ugroženi, kada istupa i sa izjavama zvaničnika. Nedavne izjave za mene su znak da je uticaj Rusije ozbiljno ugrožen na Kosovu, što su pokazali i rezultati izbora na kojima se vidi potreba građana za promenama i vladavinom zakona. Naravno da će Rusija imati, što je više ugoržena, sve više reakcija – naglasio je Meha.

Meha je prokomentarisao fotografiju Lajčakove kancelarije na kojoj se vidi mapa na kojoj je Kosovo deo Srbije rekavši da je to samo formalnost i da nema potrebe da se zvaničnik EU uputi izvinjenje.

– Nisam pristalica ovih formalnosti, jer se on lako može izviniti, ali to nema nikakvu vrednost – naveo je Meha.

Po njemu, Lajčak bi trebalo da održi sastanke sa svim činiocima u društvu, jer je za eventualni dijalog potreban konsenzus unutar društva kao i političkih stranaka, pozicije i opozicije.

3 COMMENTS

  1. E kada Kosovo kaže da EU nema legitimitet tj i verodostojnost da menja stav Kosova i kada je Kosovo našlo da diskredituje jednu EU onda je stvarno došlo vreme da čovek plače od muke.
    And when Kosovo says that the EU does not have the legitimacy and credibility to change the position of Kosovo, then the time has really come for a person to cry with pain.

  2. Ti Meha nema pojma sa zivotom.Prvo Evropa ne priznaje Kosovo ka suverenu dtzavu jer jos 5 clanica nije priznalo.Drugo ako Amerika ima uticaj i svuda u svetu se mesa u unutrasnjist suverenih drzava smenjuje presednike drzava slucaj Libija i Irak i jos puno drugih navodno pod plastom demokrstije sa stotinama hiljafa nevinih zttava izigravajuci dezurnog policajca zasto da se Rusija ne mesa.Ona je vele sila i ima pravo isto i za Kinu vazi.Amerika se plasi Rusije jer je vojno najaca u svetu to se vidi.Drugo Kosovo nista nije ispunilo iz sporazuma 7 god se ceka na firmiranje jedine obaveze iz Briselskog sporazuma iz 2013 god i 2017 god.nije sprovela Pristina.A Srbija je sve do sada ispunila integracija sudstva i tuzilastva u Sudski sistem kosovs.Integracija policije u KSP.rasformiranje Civilne zastite na Severu i jos puno.A vi apslutno nista.Samo cekate da vas Srbija prizna.E tesko da ce se to desiti. Samo kompromisno resenje po rezoluciji 1244SBUN koja je jos na snazi dok se ne promeni.Nemoze jedna strana da dobije sve a druga da izgubi sve zato se pravi kompromis.Bez Srbije nema resenje za Kosovo jer svi putevi vode preko Srbije.To je moj odgovor vama.

  3. Ovo nisu komentari za Srbiju vec za sve ostale kako bi ubedili prvo sebe a onda svet o svojih proteklih 150 godina istorije i sa Rusima koji su konacno nadrljali od njih, a dobila je i EU po nosu od ove pateticne kvazi drzave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here