Na današnji dan rođen je Fredi Merkjuri, britanski muzičar, najpoznatiji kao pevač sastava Kvin. Ostao je upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i nastupima na koncertima, kao i veoma uspešan tekstopisac iz čijeg pera su izašle neke od najpoznatijih rok pesama, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don’t Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love i We Are the Champions.

Fredi Merkjuri rođen je 5. septembra 1946. godine kao Farok Bulsara u Stoun taunu, današnja Tanzanija. Njegovi roditelji, Džer i Bomi Bulsara, po zanimanju su bili ekonomisti i bili su zaposleni u britanskoj kolonijalnoj službi u Zanzibaru. Njihovi preci su bili persijskog porekla i zoroastrijanske vere. Godine 1952. rođena je i Merkjurijeva sestra, Kašmira. Merkjuri je sa samo sedam godina poslat na školovanje kod svoje bake, u jedno malo mesto u Indiji, pokraj Bombaja.

Doselivši se u Indiju, Bulsara je počeo da pohađa školu Svetog Petra u mestu Pančgani, pokraj Bombaja. Ubrzo je počeo da postiže odlične rezultate u školi, pre svega u sportu, pa je tako osvojio i školsko prvenstvo u stonom tenisu. Slobodno vreme uglavnom je provodio slušajući muziku. Zvaničnici škole u Pančganiju su ubrzo predložili roditeljima da sina upišu na dodatne časove klavira, jer su primetili da dečak poseduje izuzetan talenat. Ideju su sa zadovoljstvom prihvatili, tako da je ubrzo počeo da pohađa časove klavira.

Nedugo postao je član školskog hora, kao i školske dramske sekcije. Njegov talenat lako je došao do izražaja, tako da je dostigao četvrti nivo poznavanja sviranja klavira. Nakon završene osnovne škole, Bulsara je upisao srednju školu Sveta Marija u mestu Magazon nedaleko od Bombaja. Ubrzo je postao član školskog muzičkog sastava The Hectics, a jedan od članova grupe mu je dao nadimak Fredi, neuspevajući nikako da izgovori njegovo ime. Taj nadimak su i Bulsarini roditelji ubrzo počeli da koriste.

Od 1970. do 1991. Bio je frontmen i pevač grupe Queen. Pre angažmana u grupi Kvin, Merkjuri je sarađivao sa nekoliko manjih bendova, ali je trenutak slave došao tek kada je upoznao Brajana Meja i Rodžera Tejlora, dotadašnje članove grupe Smajl. Nakon što im se 1971. pridružio i Džon Dikon, nastala je grupa Kvin, koja je u istom sastavu na svetskoj sceni trajala dvadeset godina, a uz izmenjeni angažman Meja i Tejlora funkcioniše i danas.

Fredi Merkjuri je u grupi osim pevanja svirao i klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je napisao na ovom instrumentu. Gitarista grupe, Brajan Mej je tvrdio da je Merkjuri zapravo odličan gitarista, i da ima stil “nalik na Hendriksa”. Na koncertima Merkjuri je često izvodio pesmu Crazy Little Thing Called Love na akustičnoj gitari.

Komponovao je veliki broj pesama za grupu, i više od pola pesama je potpisano njegovom rukom na njihovom prvom albumu najvećih hitova. Najslavnije su: Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love. U višemesečnoj anketi pod nazivom Music of the millenium koji je sproveden od strane Kanala 4 i VH1, Kvin je izabran za drugu najveću grupu svih vremena.

Muzička zaostavština Fredi Merkjurija je i danas aktuelna, pa se njegovo ime redovno može pronaći na većini Best of… muzičkih listi širom sveta, a pesma Bohemian Rhapsody je u više navrata, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu proglašavana za pesmu decenije, pesmu epohe, ili čak pesmu veka.

Prema njegovom životu, radu, sklonostima i skandalima 2018. Snimljen je film Boemska rapsodija sa Rami Malekom u glavnoj ulozi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here