Vesti

Prema podacima istraživačke firme “Didžital fajnenš analitiks”, tokom 2000. godine srednja starost kupaca prvih kuća u Australiji bila je 24,5 godina.

U to vreme, hipoteke su uglavnom uzimane na 20 godina.

Pod pretpostavkom da je domaćinstvo tokom godina naišlo na prepreke u otplati kredita, u vidu bolesti, porodičnih problema ili finansijskih poteškoća, uspevali bi da isplate obaveze i da budu bez hipoteke do 50. godine.

Svakako, ovo je velika blagodat, ne samo za pojedinačno domaćinstvo, nego i za širu ekonomiju.

Naime, nakon otplate hipoteke svakog meseca, ta sredstva su mogla da se troše na robu i usluge u svim vrstama poslovanja.

Stvari su se, međutim, dramatično promenile. Sada je srednja starost kupaca prvih kuća, na nacionalnom nivou, porasla za čitavu deceniju – na 34,5 godina.

Pošto su cene nekretnina sada znatno više, u odnosu na prihode domaćinstva, hipotekarni krediti su produženi, pa su uobičajene hipoteke na 30 godina.

To znači da će današnji kupci prvih kuća biti u obavezi da otplaćuju kredite dok ne dostignu nekadašnju ciljnu liniju za radni vek – 65 godina.

Prema analizi iz 2017, koju su uradili profesorka Univerziteta Kaurtin Rejčel Vifor i profesor Univerziteta RMIT Gevin Vud, između 1990. i 2015. prosečan odnos hipotekarnog duga, prema prihodu za Ozije starije od 65 godina, porastao je sa 72 na 152 odsto.

I procenat starijih zaduženih domaćinstava (65 godina) značajno je porastao, pa je iznosio 12 odsto tokom 2015, u odnosu na 1990. (sedam odsto).

Za domaćinstva starosti od 55 do 64 godine, povećanje je još izraženije, pri čemu je udeo vlasnika kuća koji imaju hipotekarni dug porastao sa 14 odsto u 1990. na 47 u 2015.

Ogromna većina domaćinstava kupila bi nekretnine za delić cene, koje su danas, i generalno uz znatno kraće uslove kreditiranja.

I pored toga, sve veći procenat domaćinstava je uzimao hipotekarne kredite čija se otplata produžavala i na period kada su već u penziji.

Prema izveštaju medija, najavljuje se ideju o 40-godišnjim hipotekama. S obzirom da je srednja starost kupaca prvih kuća sada 34,5 godina, to znači da bi je otplaćivali do 74 godine.

Poslednje tri godine donele su razna iznenađenja za australijska domaćinstva, prvo pandemiju, pa povratak visoke inflacije. To znači, da će svako predviđanje budućeg razvoja događaja biti “zamagljeno” visokim nivoom neizvesnosti.

Međutim, na osnovu trendova, koji su mogli da se vide u prošlosti i rastuće veličine hipoteka, moglo bi se da tvrdi da se sve više domaćinstava suočava s nečim što se može okarakterisati kao “doživotno dugovanje”.

Ovo je daleko od domaćinstava, koja su kupila domove na prelazu milenijuma, od kojih su mnogi danas bez hipoteke, slobodni da troše prihode kako žele.

Na kraju, sigurno je da će to imati posledice po privredu i potrošnju, jer domaćinstva će godinama duže otplaćivati hipoteke i žrtvovati se kako bi to učinili.

Razlike po državama

Zanimljivo da postoje značajne razlike, kada je reč o prvim kupcima iz različitih država.

Na primer, u Južnoj Australiji njihova srednja starost je 33,6 godina, u poređenju sa 36,3 godine u NSW.

Možda i nije iznenađujuće da najskuplje države, Viktorija i NSW, imaju najvišu srednju starost prvih kupaca.

U međuvremenu, Južna Australija i Kvinslend imaju najnižu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here