Otpočeli radovi na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji

0
Tanjug
Početak postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu

Na Savskom trgu zvanično su počeli radovi na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji. Spomenik je visok 23 metra, iz Rusije se dovozi u delovima, a rok za postavljanje je 15. oktobar.

U Beograd je stigla i grupa ruskih majstora koji će izvoditi radove, a za početak septembra najavljen je dolazak autora spomenika, ruskog vajara, Aleksandra Rukavišnjikova.

Spomenik osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji postavlja se po fazama. Donji deo spomenika je već dopremljen iz Rusije. Po postavljanju postamenta koji će biti oslikan istorijskim činjenicama u koji će moći da uđe pedesetak ljudi, stiže sledeća kolona kamiona sa delovima.

– U trećoj koloni stiže osnova spomenika i glava Stefana Nemanje i onda se vrši kompletna montaža i postavljaju električni kablovi kako bi spomenik bio osvetljen – objašnjava Oleg Laskarev, predstavnik delegacije iz Rusije.

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, koji je posetio gradilište, naglasio je da danas prisustvujemo istoriji, jer konačno podižemo spomenik Stefanu Nemanji, rodonačelniku naše srednjovekovne dinastije, što je između ostalog i dokaz da srpska državnost, uz određene prekide, traje osam stotina godina.

– Sramota je što nismo za sve ove godine podigli spomenik Stefanu Nemanji, ali došlo je vreme da se i ta nepravda ispravi i zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću, koji za razliku od svih svojih prethodnika, odlučio da predloži da se podigne spomenik Stefanu Nemanji – naglašava Vesić.

Goran Vesić na Savskom trgu

Spomenik će se nalaziti na budućem najvećem trgu u Beogradu i Srbiji. Trg će biti površine 32.000 kvadratnih metara, a od toga će 20.000 biti pešačka zona. Biće posađeno i 300 novih stabala. Dodatnu draž ovom prostoru, kako podseća zamenik gradonačelnika, daće i činjenica da će zgrada stare železničke stanice biti pretvorena u muzej, verovatno Nikole Tesle.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here