Tanjug

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj “Morava” kod Kraljeva otvoren je danas za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i velikog broja građana.

Svečanosti prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministari Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Slavica Ðukić-Dejanović, Jadranka Joksimović, Zoran Ðorđević, Zlatibor Ločar, Milan Krkobabić, predsednica skupštine Maja Gojković i drugi.

Prisustvuje i direktor “Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković, kao i veliki broj građana Kraljeva i okoline.

Aerodrom kod Kraljeva otvoren je na Vidovdan, kao što je i najavljivano.

Svečanost je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali avioni Orao J22 i MIG 29.

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su mu domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl “Stanislav Binički”.

Ministarka Mihajlović je ranije najavilla da će narednih godina aerodrom biti proširen i da će se verovatno graditi još jedna pista.

Pozicija tog aerodorma je veoma važna pošto uskoro počinje gradnja i Moravskog koridora odnosno autoputa Pojate – Preljina, koji će prolaziti pored tog aerodroma.

Ministarka je navela da će se pored aerodroma nalaziti i autoput i pruga i ocenila da ne postoji ništa bolje u ovom delu Srbije kada je reč o logistici.

Aerodrom “Morava” u Lađevcima po odluci Vlade Srbije dobiće i stalni granični prelaz za međunarodni saobraćaj putnika i robe sa svim inspekcijskim službama.

Lokacija graničnog prelaza aerodrom “Morava” uključuje deo aerodroma za civilni vazdušni saobraćaj, na kojem se otvara granični prelaz i nalazi se na teritoriji grada Kraljeva, a delom na teritoriji grada Čačka i na oko kilometar od državnog puta prvog B reda 22.

 

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here