Otvorena izložba “Srbi u velikom ratu”: Minut ćutanja u Parizu

0

Dokumentarna izložba "Srbija u Velikom ratu" (u kojem je Srbija ostala bez trećine svog stanovništa)
 

Izložba je bila prožeta saosećanjem prema srpskom narodu, ali i divljenjem na hrabrosti ili na solidarnosti koje je pokazao.

 

Među posetiocima bili su i pisac Pol Beson, večna zvezda fudbala Dragan Stojković Piksi sa suprugom, došao je predsednik Republike Monmartr Alan Kokar sa svojim ministrima odevenim u svečanu tradicionalnu odeću i obećao pomoć Monmartra, dirigent Vladimir Kulenović i violončelista Maja Bogdanović i brojni drugi koje su kao domaćini dočekivali direktorka Kulturnog centra Slavica Petrović, ambasador Srbije Rajko Ristić i izaslanik odbrane puk. Zoran Rašeta.

 

– Ovde smo da odamo omaž Velikom ratu i francusko-srpskom prijateljstvu o kojem svedoči i spomenik na Kalemegdanu sa uklesanim "Volimo Francuze kao što su oni nas voleli 1914-1918", ali večeras najviše mislimo na žrtve strašne poplave i molim za minut ćutanja.

U svom govoru ambasador je podsetio na borbe na Istočnom frontu u Prvom svetskom ratu, posebno na maršala Franše Deperea, čija je praunuka Sigolen Franš Depere-Vujić autor izložbe, koja je prikupila 300 dokumenata (knjige, fotografije, razglednice, plakate, novine, medalje, dokaze junaštva, francusko-srpskog prijateljstva ili uloge kralja Petra I i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića).

 

– Izložba je trebalo da bude postavljena ranije kako bismo svet podsetili da nam je mesto na vrhu, upravo zbog žrtava koje smo dali. Jubilej Velikog rata je prilika da se imidž Srba popravi u svetu, pokaže da herojski narod ne može biti zločinački – izjavio je generalni sekretar Matice iseljenika Radivoj Dabić.

 

Na izložbi i večna zvezda fudbala Dragan Stojković Piksi sa suprugom

 

Slikar Mikan Aničić je bio potresen prirodnom katastrofom u Srbiji:

– Drama koju smo preživeli u Velikom ratu ponavlja se ovih dana, u drugom obliku kada preživljavamo biblijski potop. Čini mi se da je srpski narod predodređen za velike katarze i stradanja da bi sačuvao svoju duhovnu opredeljenost i identitet.

 

Filip Vujić je sa roditeljima došao na izložbu:

– Zanimljiva je, jer mogu nešto i da naučim. Vidim šta su Srbi onda radili i da su bili veliki junaci. Ipak, ja ne bih voleo da budem vojnik, ne valja ubijati, ja volim mir. Odraslima bih rekao da je bolje naći rešenje nego ići u rat!
 

Povratak u Beograd

Prema ranijoj najavi izložbu je trebalo da otvori predsednik Tomislav Nikolić tokom boravka u Parizu gde je bio primljen kod predsednika Francuske Fransoa Olanda, ali se zbog situacije u zemlji vratio u Beograd odmah posle obavljenog razgovora.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here