Predstavništvo Republike Srpske
Izložba „Stigla korpusna“

Izložba pod naslovom „Stigla korpusna“ posvećena ratnom putu Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske otvorena za posetioce od danas u 13 sati, pa do 4. aprila ove godine u maloj galeriji Doma vojske Srbije. 

Poslednji komadant Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, g. Nikola Rašuo, pukovnik u penziji, rekao je da mu je bila izuzetna čast što je komandovao tom elitnom jedinicom i da se „snaga bataljona ogledala prvenstveno u jedinstvu i složnosti“. On je naveo da Udruženje tim putem nastavlja i danas i da je postavljanje izložbe u Beogradu motivisano željom da podsete naš narod u Srbiji kroz šta je sve prošao srpski narod u BiH i da ne blede uspomene na ratni put Prvog bataljona.

Predsednik Udruženja „Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske“, g.Radenko Puzić je rekao da je „ova izložbajako bitna kako se ne bi zaboravili poginuli pripadnici bataljona, koji su platili najskuplju cenu u odbrani Republike Srpske; 69 pripadnika bataljona je poginulo, 427 je ranjeno, a 42 borca su ranjena dva i više puta. Fotografijom i ratnim eksponatima, što našim, što onim koje smo zarobljavali na terenu, mi ustvari dokazujemo istinu o ratu u kojem je branjena i odbranjena Republika Srpska. Bilo je to vreme smrti, vreme života, stradanja, patnje i nadanja“.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji g. Mlađen Cicović je rekao da je ova izložba dio stalnog zalaganja Predstavništva na njegovanju i podsticanju kulture sjećanja, jer „onoliko koliko pamtimo svoju slavnu prošlost toliko se spremamo i možemo biti spremni da stvaramo sebi dobru sadašnjost i bolju budućnost“. Cicović je naglasio da Predstavništvo na tom polju sarađuje sa svim društvima i organizacijama koje njeguju kulturu sjećanja i istakao da je saradnja na ovoj izložbi bila zaista uspješna.

Mlađen Cicović

Izložbu „Stigla korpusna“ organizovalo je Udruženje građana „Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske“, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica i Ministarstvom odbrane Republike Srbije. Organizatori pozivaju i mole da posjete i razgledanja izložbe budu pojedinačne ili u manjim grupama svakog radnog dana i subotom od 11 do 19 sati.

Izložbu „Stigla korpusna“ čine fotografije nastale u periodu od 1991. do 1995. godine, koje hronološki prate ratni put Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske,kao i odlikovanja, borbenu i radnu opremu i ratne trofeje, koji govore o njegovoj veličini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here