Z. V.
Ponosni na svojr rad: Neimari sa sveštenstvom i donatorima

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu su u toku završni radovi na postavljanju mermernog poda. Posle gotovo godinu dana od kada je stari pod uklonjen i postavljeno podno grejanje konačno će hram dobiti predivan mermerni pod na koji su već sada svi ponosni.

– Ostvaren je san vernika u Frankfurtu. Posle toliko pregovora, akcija i strpljenja, dobili smo ovaj pod koji urađen posebno. Ovo je solea ili terzija ravenska koja je rađena po uzoru na soleu Crkve Svetog Vitalija u Raveni koja je stara 1.400 godina, čiji je ktitor car Teodosije. Naša je solea malo veća od originalne, a oko soleje je mermer u vidu otvorene knjige. Biće predivno kada se završi – kaže nam sa ponosom otac Simon Turkić.

Finalne radove izvodi firma Šumadija granit Aranđelovac, a četiri neimara: Miroslav Jovanović, Miloš Jović, Dejan Radisavljević i Slaviša Nikolić, svi iz Aranđelovca, vredno rade kako bi završili ovo remek-delo.

– Zadovoljni smo uslovima za rad ovde. Ravnajući sloj je urađen odlično, tako da radimo bez problema. Ovde upotrebljavamo više vrsta mermera i kamena. Imamo tu većinom italijanski mermer, a ima i grčkog kamena, kao i granita koji se koriste za spoljnu upotrebu. To su takozvani nežni mermeri kako bi se utopili u atmosferu hrama, a jedni su od najkvalitetnijih mermera koji postoje. Ovaj pod nema rok trajanja, pretpostavljamo da će vekovima trajati, a bilo bi dobro da se ponovo sretnemo za 100 godina pa da se uverimo – kaže nam majstor Dejan Radisavljević.

Ovi neimari imaju mnogo iskustva. Do sada su radili u brojnim crkvama, manastirima, isposnicama i drugim znamenitim mestima. Izdvojili smo radove na Svetoj Gori, u Kareji kod oca Nikodija, Isposnicu Svetog Save, zatim Sabornu crkvu u Požarevcu, rezidenciju predsednika Putina u Sočiju, fontanu na Slaviji u Beogradu i još mnogo toga.

U subotu Trpeza ljubavi

Radovi na podu biće završeni do Svete Petke u nedelju 27. oktobra. U subotu uveče, uoči Svete Petke, kako smo saznali, brojni vernici su se dogovorili da se okupe posle večernje službe, koja je u 18.00, na Trpezu ljubavi. Tada će se prikupiti i dobrovoljni prilog kako bi se u potpunosti isplatili troškovi za pod. U međuvremenu su već stigle neke donacije, između ostalog i 200 evra od Miroslava Joksimovića. Podsetimo da je letos sav prihod sa Dana kulture Srbije, održanih u Frankfrtu, doniran hramu za pod.

I zvonik u novom sjaju

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg se radi još i na crkvenom pirgu, zvoniku, koji se oblaže bilećkim kamenom. Realno je očekivati da radovi na zvoniku budu završeni do 5. novembra, pa će to biti još jedan razlog za slavlje u hramu na Galusu.