U Baošan distriktu, u Šangaju, danas je svečano otvorena košarkaška akademija Marine Maljković, u kojoj će devojčice iz Kine, poput svojih vršnjakinja u Srbiji, moći besplatno da treniraju košarku.

Marina Maljković, koja je sa ženskom reprezentacijom Srbije osvojila zlato na Evropskom šampionatu u Budimpešti 2015. i bronzu na Olimpijskim igrama u Riju godinu dana kasnije, uživa veliku popularnost i poštovanje u Kini, gde trenira ženski košarkaški klub Šangaj Baošan Dahua.

Akademiju su svečano otvorile Marina, premijerka Srbije Ana Brnabić i predstavnici Baošan distrikta.

Maljković je istakla da joj je puno srce što su u Kini, u Baošanu, kao i u Srbiji, prepoznali značaj sporta i njegovog razvoja, posebno ženskog, jer, kako kaže, medalja je ista – i muška i ženska.

Marina, koja radi u Kini, ali je pre nekoliko dana došla u Srbiju da saopšti spisak reprezentacije za predstojeće takmičenje, odmah zatim se vratila u Šangaj, zbog otvaranja akademije, pa nije ni čudo što u Kini ima status zvezde.

Ona skromno kaže da samo radi svoj posao, kao i svuda gde je trenirala, u Srbiji, Francuskoj, Turskoj, sada u Kini…

– Moja ljubav prema košarci se ne menja. Nisam ja zvezda, važno mi je da moja ekipa pobeđuje i da decu usmeravamo na pravi način, da se bave sportom, da razvijaju ljudske vrednosti i da što više dece ima pravo i priliku da se bavi sportom besplatno, da njihovi roditelji nemaju izgovor zbog članarine, već da ih usmere na sport – rekla je ona.

Priznaje da je bila prijatno iznenađena koliko Kina ulaže u žensku košarku.

– Ovo je važno i zbog prijateljstva Srbije i Kine i moja ideja u sportu je da imamo što više kineskih ekipa koje bi dolazile u Srbiju, kao i da naši kvalitetini sportisti dolaze u Kinu – rekla je Marina Maljković.

Akademija je svečano otvorena u sposrtkoj hali u Baošanu, koji se prostire na 81.562 kvadrata, a sagrađena je na osnovu NBA standard. U njoj se igraju utakmice košarkaške ženske lige Kine.

Gosti iz Srbije imali su priliku da pristustvuju treningu devojčica iz Kine, u dve grupe, za mlađe od šest do 10 godina i za starije od 10 do 14 godina.

Specifičnost programa su i časovi engleskog jezika, na kojima devojčice uče košarkašku terminologiju na engleskom, što je praksa i u Srbiji i sada u Kini.

Pokret za žensku košarku, odnosno, program besplatne škole košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, Maljković, sa uspehom sprovodi u Srbiji od 2015. godine.

Do sada se u Baošangu prijavilo oko 450 devojčica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime