youtube/tvk3
Milomir Savčić

SNP “Izbor je naš” iz Banja Luke obratio se javnosti otvorenom pismu u kome je pozvao sve institucije u Republici Srpskoj, ali i bivši pripadnici Vojske RS, moraju stati u odbranu nekadašnjeg generala VRS i aktuelnog predsednika Boračke organizacije RS, Milomira Savčića.

Ova organizacija tvrdi da je optužnica koju je Tužilaštvo BiH podnelo protiv ovog generala “politički motivisana, selektivna i nepravedna” i neće pomoći u postizanju mira među narodima u Bosni.

“Cilj Tužilaštva BiH nije pravda, istina, kažnjavanje onih koji su zaista počinili ratni zločin i pomirenje, već ispunjavanje želja stranom faktoru koji politikom zavadi pa vladaj, pokušava da kontroliše naš prostor, ostvarujući svoj interes. To se najbolje vidi u ogromnom broju optužnica i sudskih presuda za ratne zločine protiv Srba, a za zločine nad Srbima optužnica skoro i da nema. Iako su i Srbi bili žrtve”, stoji u ovom saopštenju u kome se navodi da iako su prvi i pojedinačni, ali i masovni zločini u prethodnom ratu u BiH počinjeni nad Srbima, pravosuđe u Bosni čini sve da se predstavi potpuno drugačija istina.

“Takvom politikom Tužilaštva BiH želi se srpski narod predstaviti kao zločinački a Republika Srpska kao genocidna tvorevina, koju treba ukinuti. Da se iza takvog rada Tužilaštva krije uticaj stranog faktora vidi se i po želji Velike Britanije da se u Savetu bezbednosti UN usvoji njen prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Kada, zbog veta Rusije, u tome nisu uspeli, sada na osnovu presuda za ratne zločine Haškog suda i Suda BiH u kojima se uglavnom osuđuju Srbi, bili krivi ili ne, pokušavju nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida. Tada bi, misle oni, lakše ostvarili svoj cilj – ukidanje Republike Srpske i centralizacija BiH”, navodi SNP “Izbor je naš”.

U saopštenju se navodi da je od ogromne važnosti za mir i dobre odnose između Srba i Bošnjaka, jeste, da upravo oni, Bošnjaci i Srbi sagledaju zlu nameru stranog faktora, da između ta dva bliska naroda stvori nepremostive prepreke.

“Zato Pokret smatra da treba apelovati na institucije BiH, Srpske i Srbije da se stvore zdrave i objektivne okolnosti u kojima bi radilo Tužilaštvo i Sud BiH, kako bi ispunili svoj pravi zadatak – kaznili počinioce zločina, zadovoljili pravdu i istinu i tako obezbijedili uslove za istinsko pomirenje. To ne bi značilo mešanje i pritisak na pravosuđe, u onom smislu kada ono radi dobro, već moralna obaveza institucija i društva da se utiče na pravosuđe kako bi bolje funkcionisalo i popravilo ono što se može i treba popraviti, kako rezultat sudskih presuda ne bi proizveo veću štetu i nepravdu ne samo pojedincima”, ističe se u ovom saopštenju u kome se navodi da se general Savčić časno borio u ratu, poštujući ratno pravo i ne čineći ratni zločin.

“U to smo se mogli uveriti, ne samo što ga poznajemo, već i iz priča mnogih njegovih saboraca, koji ga smatraju hrabrim, časnim i humanim borcem, koji je u borbama bio i ranjen. Zato, ne samo borci, već sve institucije Republike Srpske, koje je general branio, moraju stati uz svog generala Savčića”, navodi se u saopštenju SNP “Izbor je naš”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here