Foto: Tanjug/AP
Svetsko prvenstvo u boksu

Otvoreno je Svetsko prvenstvo u boksu, koje se održava u Beogradu od 24. oktobra do 6. novembra.

Svečana ceremonija je počela i zvanično je otvoreno Svetsko prvenstvo u boksu u Beogradu.

Srbija će predstavnike u 12 kategorija, takmičiće se Omer Ametović u kategoriji 46 kilograma, Veljko Gligorić (57 kilograma), Semiz Aličić (60 kilograma), Dandija Džejlan Toskić (71 kilogram), Almir Memić (75 kilograma), Slobodan Jovanović (86 kilograma) i kapiten Vladan Babić (preko 92 kilograma).

Na prvenstvu će nastupati preko 600 boksera iz celog sveta.

Šampionima koji osvoje zlatnu medalju obezbeđeno je 100.000 dolara po medalji, dok se za srebro dobija 50.000 i bronzanu 25.000 dolara.

– Svetsko prvenstvo u amaterskom boksu je velika čast za Beograd i prilika za promociju sporta i Beograda kao turističke destinacije – ocenio je večeras zamenik gradonačlenika Goran Vesić.

– Mi se trudimo da svake godine organizujemo bar jedno svetsklo takmičenje. Sledeće godine će to biti atletika i ona će biti najgledaniji svetski događaj. Ove godine je to boks i to je veoma važno za Beograd. Prvo za razvoj našeg sporta, drugo za promociju Beograda.

Vesić je istakao da je ponosan na to što je Beograd prvi grad na svetu koji je dva puta domćin Svetskog amaterskog prvenstva u boksu.

– Prvi put je to bilo 1978, tad smo uzeli šest ili sedam medalja, doduše sve srebrne, ali bila je to veća zemlja i bilo je drugačije, sada je konurencija veća. U svakom slučaju, nadam se da će ovo biti dobro za naše sportiste da uzmemo i neku medalju. Imamo Ruse koji se za nas takmiče, imamo Babića, imamo podršku publike i verujem da ćemo doći do neke medalje – rekao je Vesić.

On je ocenio da je važno da uspešni ljudi vode sportske saveze, jer se tada postižu uspesi u sportu.

– Pogledajte šta se sa boksom desilo od kako je Nenad Borovčanin preuzeo savez. Sport koji se skoro zamro u Srbiji se potpuno probudio. To se isto desilo sa atletikom. Ovo je dobro za razvoj sporta, zato što će mnoga deca poželeti da se bave sportom i veoma je važno za promociju Beograda. Imaćemo preko 600 takmičara iz preko 100 zemalja u kojima će biti što direktnih što odloženih prenosa. Taku promociju Beograd nije mogao ni da sanja ni da plati – smatra Vesić.

Zaključio je da simbioza turizma i sporta pokazuje zašto grdaska vlast ohrabruje sportske saveze da organizuju velika takmičenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here