Nana je u narodu poznata i kao menta, pepermint i postoji preko 250 vrsta metvica. Smatra se da je poreklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina.

Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspešno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslepio ju je svojim blještavim kolima, ali ju je od napastovanja spasila kraljica Perzefona pretvorivši je u nanu.

Popularna je u mnogim delovima sveta, posebno u arapskom, gde služi kao glavni začin i redovino se pije kao čaj. U svetu se ovaj čaj vekovima pije zbog lepog okusa, mirisa i brojnih lekovitih svojstava.

Naime, drevni iscjelitelji u staroj Kini rane su lečili uljem od nane koje sadrži sastojke koji deluju protivupalno i rashlađujuće, te na taj način smanjuju bol kad se primene na koži.

Nauka je potvrdila lekovito dejstvo ove biljke, od koje su još stari Grci i Kinezi pravili osvežavajuće obloge i koristili ih za ublažavanje bolova. Naučnici je čak upoređuju sa snagom morfijuma.

Naučnicii su proizveli sintetički proizvod istog hemijskog sastava kao i eterično ulje nane. Sredstvo se pokazalo kao vrlo doar lek protiv bolova kad se primeni direktno na koži. Posebno može biti korisno onima koji pate od hroničnih bolova usled artritisa i bolesti koje štetno deluju na završetke živaca. Njegovo rashlađujuće delovanje izvrsno deluje čak i kod dugotrajnih bolnih stanja kad je živčani sistem postao već toliko osetljiv da i najblaži dodir predstavlja izvor bola.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here