pixabay.com

Čajevi su odlični saveznici imuniteta koji ne samo da će nas ugrejati kroz celu jesen i zimu nego će lekovito bilje, od kojeg čajeve pripremamo, osnažiti i zaštititi telo od čestih infekcija disajnih puteva, koje prate hladnije zimske mesece.

Ove dve vrste čaja naročito su dobre u borbi sa infekcijama respiratornog sistema.

Đumbir

Đumbir daje pikantan, aromatičan ukus, bogat je aromatskim eteričnim uljima koja mu daju karakterističan ukus i aromu. Ulje đumbira sadrži seskviterpene, zingiberen zbog kojih đumbir ima protivupalno dejstvo. Sadrži monoterpene i aldehide i deluje protiv virusa prehlade, i ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu, piše Ordinacija.hr.

Ima povoljan uticaj na snižavanje krvnog pritiska, smanjenje nivoa šećera u krvi i nivoa holesterola. Čaj od đumbira deluje smirujuće kod prvih znakova prehlade i gripe, a lako ga je pripremiti.

Kako pripremiti čaj od đumbira?

Jednu kašičicu svežeg narendanog đumbira dodajte u šolju ključale vode, poklopite i ostaviti da stoji pet do deset minuta. Čaj procedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji možete dodati kašičicu domaćeg meda i sveže ceđeni limunov sok.

Pijte dve šoljice čaja na dan. Iako đumbir na zdravlje nema štetne učinke, oprez je svakako potreban kod osoba koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi. Deca mogu umereno piti blagi čaj od đumbira, a preporuka je kombinovati ovaj čaj s voćnim čajevima od jabuke ili šumskog voća uz dodatak domaćeg meda.

Slez

Raste širom Evrope, a odlikuju ga debele stabljike, dlakavih, žilastih listova i svetlo ljubičastih cvetova, kao i plodovi s po jednom semenkom. U medicinske svrhe upotrebljavaju se listovi i cvetovi bogati sluzima. Slez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide i deluje umirujuće na sluznice i bronhije.

Slez se koristi kod smirivanja kašlja i bolesti bronhija. Zbog sadržaja sluzi slez ima protivupalna svojstva, a obiluje polisaharidima odgovornim za jačanje imunita. Listovi sadrže vitamin C, beta- karoten i gvožđe kao dobre saveznike imuniteta, piše Ordinacija.hr.

Kako se priprema čaj od sleza?

Čaj od sleza možete napraviti tako da dve kašičice korena sleza prelijete s dva do tri decilitra mlake vode i stavite da stoji minimalno dva sata kako bi se izlučile sluzi. Čaj možete dodatno zagrejati, procediti i po potrebi zasladiti kašičicom domaćeg meda.

Takođe možete dodati 1,5 g sušenih listova i cvetova u šoljicu ključale vode, poklopite i ostavite da prokuva pet minuta. Čaj procedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte kašičicu domaćeg meda i sveže ceđeni limunov sok. Pijte jednu do tri šoljice čaja na dan. Kod osetljivih osoba može prouzrokovati alergijske reakcije, a ne preporučuje se ni trudnicama i dojiljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here