pixabay.com
Ferari

Prošla 2021. godina je bila rekordna za Ferari, koji je tada prodao ukupno 11.115 automobila.

Isporuke modela s V8 pogonom su porasle za 34,6 posto u odnosu na godinu pre, što znači da su F8 Tributo i Spajder bili vrlo tražena roba. U stvari, ta dva modela su prošle godine bili najprodavaniji modeli iz Maranela u Evropi, ali sada više nisu dostupni za narudžbine nakon samo dve godine proizvodnje.

Jakopo Markon, menadžer proizvoda za segment sportskih automobila u Ferariju, potvrdio je odluku o zaustavljanju prodaje modela s F8 oznakom. Zvanično objašnjenje još nije dato, ali izvršni direktor Bendeto Vinja je prošlog meseca rekao da je kompanija imala najviše narudžbina nego ikad, što bi moglo da znači da je preostala proizvodnja za dva automobila već dogovorena. Međutim, za sada su to pretpostavke koje tek treba da se potvrde.

To se čini vervoatnim s obzirom na to da su isporuke 296 GTB-a kupcima počele, dok je 296 Spajder “iza ugla”. Veruje se da će plug-in hibridni V6 modeli efikasno zameniti F8, jer čak i marka kao Ferari mora da smanji veličinu motora i da se elektrifikuje kako bi ispunila stroge propise o emisijama. Uprkos dva cilindra manje, novi 296 modeli proizvodiće više snage zahvaljujući elektromotoru.

Tokom medijskog testiranja 296 GTB-a, Markon je rekao da će se proizvodnja F8 Tributa i Spajdera nastaviti. Međutim, uzdržao se od preciziranja kada će oni ući u “knjigu istorije”. Kada se to i dogodi, Ferari će i dalje u svom asortimanu imati Romu, Portofino M i SF90 Stradale/Spajder kao modele s V8 pogonom.

Osim toga, u Maranelu su se takođe obavezali da zadrže V12 motor, obećavajući još veću snagu u poređenju s Kompeticioneom i Kompeticioneom A od 830KS. Naravno, u planu je i naslednik LaFerarija. U međuvremenu, sudbina F8 Tributa i F8 Spajdera još ostaje neizvesna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here