pixabay.com

Prema prvim procenama, 2020. godina je bila za 1,23 stepena Celzijusovih toplija u odnosu na predindustrijsku eru. Sledeća, 2021. godina trebalo bi da bude nešto hladnija zahvaljujući “devojčici” – “La Ninji”.

Vremenski fenomen „La Ninja” razvija se u tropskom Pacifiku i jaki vetrovi nose tople površinske vode Tihog okeana dalje od Južne Amerike prema Filipinima.

Umesto njih, hladne vode iz dubina okeana izlaze na površinu, što ukazuje da će temperatura morske površine biti niža za jedan do dva stepena u 2021. godini.

Prema projekcijama engleskog „Met ofisa”, temperatura na zemlji verovatno će biti između 0,91 i 1,15 stepeni iznad one koja je bila u referentnom periodu od 1850. do 1900. godine.

Uticaj prirodnog zahlađenja poput „La Ninje”, iako važan, u velikoj meri zasenjen je zagrevanjem planete zbog ljudske aktivnosti koja se manifestuje sve većom emisijom gasova staklene bašte.

Kao posledica zagrevanja, temperatura nastavlja da raste 1/5 stepena Celzijusovih svake decenije.

1 COMMENT

  1. Sjajna vest ! Treba poraditi na očuvanju životne sredine, korišcenjem obnovljivih izvora energije. Za Srbiju bi bila ODLIČNA stvar da termoelektrane preorjentise na gas, umesto na ugalj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here