pixabay.com

​Svi znaju da je ječam jedna od najzdravijih namirnica, ali postoji posebna vrsta ovih žitarica koja ima još bolje dejstvo na ljudski organizam, a posebno je delotvorna za pravilan rad srca.

Ruska doktorka Olga Korabljeva kaže da je biserni ječam neverovatno koristan za zdravlje. Ova žitarica sadrži mnogo fosfora, koji je neophodan za kardiovaskularni sistem, zubnu gleđ i koštano tkivo.

Ovaj mineral neophodan je za normalan rad srčanog mišića, a njegov nedostatak u organizmu dovodi do poremećaja hemotakse leukocita, povećanja osetljivosti eritrocita i javlja se disfunkcija trombocita.

– Osim toga, ječam sadrži kalijum, kalcijum, gvožđe, vrednu aminokiselinu lizin, koja stimuliše proizvodnju kolagena. To je protein koji direktno utiče na izgled i zdravlje naše kože, zbog čega se ječam naziva “žitaricom za ljepotu” – navodi doktorka.

Takođe je istakla i da je ječam dijetalna namirnica koja sadrži veoma malo masti – 1,1g na 100g. Jedine osobe kojima se ova žitarica ne preporučuje su oni koji su intolerantni na gluten.

– Najvažnije je da se ne prejedete, jer ječam izaziva gasove. Iz istog razloga, žitarice ne treba davati deci mlađoj od tri godine, čak i ako su dobro prokuvane. Uopšteno, da bi se što bolje svario, ječam treba dugo da se kuva, najmanje 50 minuta, a bolje je ako se prethodno potopi preko noći – savetuje ruska doktorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here