R. Erceg
Legenda živi: Miroslav Ilić pred punom salom Srpskog centra

Otkako je pre nekoliko meseci renoviran, Srpski centar u Bonirigu dugo je čekao na edan veliki koncert. Prošle subote tu su gostovali Miroslav Ilić i bend „Šmizle”, uz pratnju Raška Spasojevića. Tako je Centar najzad bio poprište jednog od najvećih muzičkih događaja u Australiji, uostalom kao što je ova kultna sala ovde u jugozapadnom Sidneju decenijama već i navikla.

Nakon Perta, Melburna, Adelajda i Brizbejna, za kraj Ilićeve australijske turneje bio je zakazan i sidnejski koncert, koji je u potpunosti bio rasprodan nedeljama pre 30. novembra. Mnogi su tako ostali uskraćeni da vide i čuju legendu narodne muzike, zvezdu koja traje već skoro pet decenija. Naime, popularni „Slavuj iz Mrčajevaca” karijeru je počeo još 1972. godine pesmom „Voleo sam devojku iz grada.” Od tada do dan-danas Miroslav je kontinuiranim diskografskim radom postao apsolutna legenda narodne muzike. Njegove pesme prenose se sa kolena na koleno, tako da je jednako voljen kod mlađe generacije, kao i kod onih starijih.

To je bilo očigledno i prošle subote u Srpskom centru gde su sve generacije ispunile salu našeg najvećeg kluba u Australiji.

Pesme kao što su ”Ova noć” , ”Nije život jedna žena”, ”Još te nešto čini izuzetnom, ”Tebi”, ”Božanstveno ženo” , ”Luckasta si ti”, ”Lažu da vreme leči sve”, “Pozdravi je pozdravi”, “Polomiću čaše od kristala” i druge, ušle su u folklor mnogih generacija. Otud i ne čudi da je oduševljena publika u Bonirigu horski otpevala svima dobro poznate stihove brojnih evergrina. Miroslav nije ostao ravnodušan i nije se štedeo, podarivši sidnejskoj publici maratonski koncert.

Kad je koncert uveliko uzeo maha pevač se obratio publici dobro poznatom izrekom – ”Tek smo počeli”! Miroslavu su u ovom muzičkom spektaklu pomogle Milica Ranković i Nada Ljubojević iz benda „Šmizle”, koje su se na jedinstven način predstavile posetiocima. Tokom višečasovnog koncerta išao je blok pesama mladih „Šmizli”, pa Miroslava, i tako do dugo u noć.

Miroslav je svih ovih godina ostao dosledan istinslom narodnom melosu. Uz to je pravi profesionalac, pa ne čudi što opstaje u samom estradnom vrhu. Svesni ovih pevačevih vrednosti, prisutni u sali plenili su istom pozitivnom energijom jer je ovo, ipak, bila retka prilika da prisustvuju koncertu prave muzičke legende. Razdragana publika „usijala” je mobilne telefone neprestanim fotografisanjem i snimcima. Društvene mreže su „gorele” prenosom koncerta uživo i delenjem snimaka.

Ukratko, bilo je to veče za nezaborav, pa će svima kojima se posrećilo da prisustvuju koncertu ova muzička poslastica dugo ostati u sećanju.

Susret sa Majom posle 20 godina

U velikoj gužvi u sali u Bonirigu sreli smo 24-godišnju Maju Kužet koja nam je pokazala sliku sa Miroslavom Ilićem iz detinjstva.

Na požuteloj fotografiji Maja je imala samo tri godine i pozirala je sa pevačem prilikom njegove posete 1999. za doček Nove godine u Srpskoj narodnoj odbrani u Sidneju.

Uz našu pomoć, nakon četveročasovnog koncerta u Bonirigu, Maji se ispunila dugogodišnja želja da se opet slika sa pevačem. Iako umoran od maratonskog muzičkog spektakla, Miroslav je po ko zna koji put pokazao da su mu obožavaocio na prvom mestu, pa se opet rado slikao sa presrećnom Majom, koja je u ruci držala 21 godinu staru fotografiju.

I ovaj mali gest Miroslava Ilića demonstrirao je svu njegovui veličinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here