pixabay.com

Kašalj ume da bude veoma iritantan, a posebno kad je prisutan kao “dodatak” alergijama u ovo doba godine.

Ukoliko patite od hroničnog kašlja, nephodno je da se obratite lekaru koji će vas stručno posavetovati kako da rešite ovaj problem.

Ukoliko, pak, želite da isprobate smirivanje kašlja u kućnim uslovima, ponekad čajevi i ananas, mnogima omiljeno tropsko voće može da bude od pomoći.

Benefiti ananasa

Ananas je bogat hranljivim materijama i ima niz zdravstvenih benefita, a stručnjaci sugerišu da bi mogao da bude i dobar saveznik u umirivanju kašlja.

Ovo voće je bogato vitaminom C, bakrom, kalijumom i magnezijumom. Takođe, sadrži preporučenu dnevnu količinu mangana, minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu, poznat je po svojim antiinflamatornim i lekovitim svojstvima, kako pokazuje studija. Iako ne postoji mnogo naučnih odgovora na to da li sok od ananasa može da pomogne u smirivanju kašlja, postoje neki dokazi koji podržavaju korišćenje soka od ananasa kad vas spopadne napad kašlja.

Naime, smatra se da bromelain može da pomogne kod respiratornih problema koji su povezani sa alergijama i astmom. Takođe se smatra da ima svojstva koja pomažu u razbijanju i izbacivanju sluzi. Dok sok od ananasa može biti efikasan kao pomoćni lek za kašalj, drugi lekovi i tradicionalni tretmani mogu biti efikasniji u zavisnosti od uzroka kašlja.

Istraživanje navodi da ako, na primer, imate astmu, sok od ananasa možete da koristite kao dodatni tretman, ali da obavezno nastavite da koristite terapiju koji vam je propisao lekar. Ako kašalj traje duže od nedelju dana ili ometa vaš san, obratite se lekaru.

Ljudi koji imaju alergiju na ananas ili na drugo tropsko voće ne bi trebalo da piju sok od ananasa.

Kako stručnjaci u radu objašnjavaju, sok od ananasa može da pomogne u smirivanju upale grla. Ovaj sok je takođe dobar izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Ovo može pružiti olakšanje od bola i nelagodnosti u grlu. Takođe, dodaju da bromelain takođe ima antivirusna svojstva, koja imaju jaku ulogu  u borbi protiv infekcija koje izazivaju upalu grla, prenosi healthline.com.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here