Ovacije za Grofa iz Beograda

0

Predviđaju mu blistavu karijeru: Stefan Hadžić
 

U ulozi Grofa, koja je pored Figara glavna muška uloga u ovoj operi, pred bečkom publikom pojavio se još jednom.

– Ovo je neverovatno dobar osećaj. Posebno sam srećan što je u publici bila moja porodica iz Beograda, roditelji, sestra i brat koji je violinista – priča za "Vesti" Stefan, koji studira u Beču na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u klasi Klaudije Viske.

 

Nagrade

Posle prvog uspeha na takmičenjima u Srbiji i u okruženju, Stefan je osvojio i dve važne nagrade na međunarodnim takmičenjima. Na 43. međunarodnom takmičenju Jeunešes Musicales
, koje je održano u Beogradu, 2013. godine osvojio je prvu nagradu i nagradu za najbolje izvođenje zadate kompozicije. Iste godine je trijumfovao u kategoriji operskog pevanja osvojivši prvu nagradu Guvernera Osake na 14. međunarodnom takmičenju u Japanu.

 

Od četvrte godine počeo je da se interesuje za muziku i da svira klavir jer se njegovoj u kući uvek sviralo i pevalo.

– Mama je završila teoretski odsek na Fakultetu muzičkih umetnosti, pa sam uz njenu pomoć napravio prve korake u muzici. Ipak mi je, kao i svim vršnjacima, sport bio glavna preokupacija. Košarka, odbojka, tenis, činili su moju svakodnevicu. Na kraju, muzika je pobedila i postala moje životno opredeljenje.

Posle osnovne škole, upisao je klavirski odsek u Srednjoj muzičkoj školi "Kosta Manojlović" u Zemunu. I tu se, kako kaže, dogodio sudbinski događaj koji mu je kasnije promenio život.

– Profesor pevanja Nenad Nenić slučajno je čuo kako nešto vičem u hodniku škole i pozvao me u sobu. Mislio sam da će me opomenuti jer ometam nastavu, ali, na moje veliko iznenađenje, hteo je da me raspeva i da mi čuje glas. Umesto grdnje, insistirao je da upišem i solo pevanje. U početku me to nije interesovalo jer mi je plan bio da nastavim da učim klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, što se i dogodilo 2007. godine. Paralelno sam nastavio da učim solo pevanje i kako je vreme prolazilo, sve više vremena sam provodio na tim časovima.

Prema Stefanovim rečima, prva nagrada koju je osvojio pre četiri godine na solo pevačkom takmičenju dodatno mu je dala krila da se potpuno okrene pevanju.

 

Usavršavanje: Kocert u Nansiju
 

– Pokazalo se da mi je mnogo lakše i prirodnije da glasom ispoljim emocije i muzikalnost, nego dok sviram klavir. Možda i zato što volim da sam okružen ljudima, kolegama, da zajedno stvaramo muziku. To je ono što opersko pevanje pruža jer na sceni nikada niste sami. Zato sam odlučio da pokušam da upišem studije operskog pevanja u Beču. Primljen sam iz prve i već dve godine sam u ovom divnom gradu.
Tokom leta 2013. godine nastavio je usavršavanje na masterklasu u Nansiju, u Francuskoj, kod Ruđera Rajmondija, a ove godine u istom gradu masterklas kod Ludovika Tezjera.

– Još dve godine sam na studijama u Beču, a onda krećem u osvajanje audicija i nadam se da ću da se usidrim u nekom uglednom teatru u Nemačkoj ili Austriji. Kasnije, ako sve bude išlo kako treba, možda negde dalje, Engleska, Amerika… To su, naravno, moje želje i planovi – kaže Stefan Hadžić, kojem stručnjaci predviđaju blistavu karijeru.
 

Bivši član Viva voksa

Stefan je bio član čuvenog Viva voksa, čuvenog beogradskog hora koji je osvojio svet.
– Nekoliko mojih prijatelja iz detinjstva je pevalo u Viva voksu i preko njih sam ušao u hor. To mi je bio hobi i rekreacija i zaista sam uživao pevajući. Doduše, bio sam kratko sa njima jer sam morao da odem na studije, ali pratim njihov rad i ponosan sam što su napravili tako uspešnu karijeru. I dalje smo u kontaktu i rado se vidimo kad god sam u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here