Debljanje i zadržavanje vode često idu ruku pod ruku, jednostavno zato što kada se zadržava višak vode, vaše telo postaje teže i naduveno. 

Mnogi pojedinci koji imaju višak kilograma takođe pate od zadržavanja vode, uglavnom zbog prekomerne količine nezdravih kalorija koje često sadrže veće količine natrijuma, što uveliko doprinosi zadržavanju vode.

Iako postoji nekoliko načina da smršate i smanjite zadržavanje vode, uključujući i one ključne poput zdrave ishrane i redovnih vežbanja, postoje neke dodatne stvari kojima biste mogli da pomognete svm organizmu i telu. Jedna od tih stvari je ispijanje čaja od peršuna.

Ova biljka je bogata vitaminima A, B (folatima), C i K, kao i mineralima gvožđa i kalijumom, kalcijumom, fosforom i flavonoidom (antioksidansom) poznatim kao kvercetin. Peršun je takođe prirodni diuretik koji može pomoći vašem telu da se reši viška tečnosti tako da ne iscrpiti važne hranjive sastojke iz vašeg tela.

U nekoliko istraživačkih studija, kao i u istraživanju koje je sprovelo Odeljenja za biologiju Univerziteta u Istanbulu, otkriveno je da peršun smanjuje nivo glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom. A kada su nivoi glukoze zdravi, pomaže u dugoročnoj ravnoteži težine održavajući jetru zdravom i sposobnom da probavni sistem postane jak.

Peršun je teško jesti, zbog čega se često koristi kao ukras ili začin u jelina. Međutim može se konzumirati i čaj od peršuna. Pijenje ovog čaja može vam pomoći da smršate i smanjite zadržavanje vode.

Kako to funkcioniše?

Baš kao što to čini i sama biljka, čaj od peršuna ima diuretička svojstva koja pomažu u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ovo bi takođe moglo da ubrza proces mršavljenja, ali samo je njegov deo. Čaj od peršuna može da se koristi kao dodatak supi od povrća za smanjenje kalorija, a istovremeno nudi sve te neverovatne vitamine, minerale i antioksidante. Takođe ga možete koristiti kao napitak umesto šećernih sokova ili pića. Ako to učinite, otkrićete da ćete izgubiti i masu vode koja je upakovana na druge načine i zadržava se u vašem organizmu čineći da se osećate i izgledate naduveno.

Kako napraviti čaj od peršuna:

Dodajte 5 kašika seckanog peršuna na 1 litar vode. Zagrejte vodu, a zatim dodajte peršun u vodu i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga, procedite peršun. Ako želite da zasladite čaj, dodajte malo meda po ukusu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here