Ovaj uređaj će sprečiti krađu beba?

0

V. Sekulić
Osmislio patent koji predstavlja vid biometrijske zaštite beba i majki. Ne bi bilo više pitanja "da li je ovo moja beba"
 

U pitanju je patent koji se zove uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva – materinstva, a od septembra je zaštićen u Zavodu za intelektulanu svojinu. Ukoliko sve to zaživi, krajem sledeće godine taj uređaj, koji na osnovu otisaka prstiju majke i novorođenčeta nepogrešivo izbacuje rezulate, mogao bi da se nađe u svim porodilištima.

– Došao sam na ideju da napravim takav patent, koji ne postoji nigde na planeti, jer ću za nekoliko meseci postati otac. U stvari, inspirisan sam bio trudnoćom moje supruge, ali i svim onim što se dešavalo u vezi sa aferom "Krađe beba". Moja doktorska teza imala je veze sa biometrijom i bavim se tom granom nauke. Pošto je naučna činjenica je da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće i ostaje takav celog života čoveka, odlučio sam se za taj vid biometrijske zaštite beba i majki. Sve ostale biometrije se menjaju, miris ili zenica oka, dlan, oblik šake, pigmentacija u oku – otkriva ekskluzivno za Alo Komlen Lalović.

Prema njegovim rečima, ideja je bila da uređaj ima dualni skener, odnosno dva polja za uzimanje otiska prsta majke i novorođenčeta.

– Uz pristanak majke, istovremeno bi se radilo skeniranje po rođenju. Podaci mogu da se šifruju, ali i ne moraju. Ne postoji mogućnost greške. Majka potom dobija odgovor: "Da, to je vaša beba, možete ići kući" ili, ako se otisci prstiju ne podudaraju, onda se skeniraju sve ostale bebe, kako bi se utvrdilo koja je ona prava. Dakle, ne postoji mogućnost zamene – objašnjava on.

Cena bi bila od 200 do 300 evra, a trenutno je u fazi uspostavljanja kontakta sa porodilištima.

Ulaganja 15.000 evra

Komlen Lalović kaže da su početna ulaganja u ceo projekat 15.000 evra.
– Za mene, kao pojedinca, to je mnogo. Odrekao bih se svih prava ako bi Ministartvo zdravlja i porodilišta u Srbiji to prihvatilo. Onda bih našoj zemlji poklonio moj izum – kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here