EPA/MENAHEM KAHANA / POOL
Kolinda Grabar Kitarović

Izjave akuelne hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o životu iza “Gvozdenoj zavesi”, Golom otoku, pa čak i da je Fudbalski klub Rijeka u bivšoj Jugoslaviji bio rezerva za Crvenu zvezdu i Partizan, izazvale su žestoke reakcije u hrvatskm društvu, a oglasila i njena mama Dubravka.

Upitana da li im je stvarno bilo tako teško za vreme bivše Jugoslavije, kao što o tome često govori predsednca Hrvatske, Dubravka Grabar je rekla da se ne žali.

“Nama je tu dobro, s obzirom na druge. Ja se ne tužim”, rekla je predsednica majka za zagebačku N1 tv.

A povodom izjave predsednice Grabar Kitarović da su joj u bivšoj Jugoslaviji na srcu bili Dinamo i Hajduk, ali da su oni bili rezerva za Zvezdu i Patizan, Dubravka Grabar je rekla da misli da Rijeka ionako malo glasa za njenu ćerku.

“Rijeka je multinacionalna, više je…. neću reći čija, ali dobro je, ostali smo živi i po poreklu imovine i svačemu”, kazala je majka Grabar Kitarović.

Međutim, zamenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić ocenio je da je izjava predsednice Grabar-Kitarović o FK Rijeka “duboko uvredila građane Primorsko-goranske županije”, a za onu o Golom otoku je rekao da je “opasna”.

“Uvrediti sve nas koji smo 80-ih nosili crveni, beli, plavi i dobijali od tog režimskog pendreka po Jugoslaviji batine zato što smo navijali za ”srpski klub”…”, rekao je Boras Mandić, inače, predstavnik najuticajnijeg opozicionog SDP.

Predsednica je juče u Splitu izjavila da je kao Riječanka odlazila na utakmice Rijeke, ali je dodala da je taj klub, kako je rekla, nažalost, u to vreme više bio rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu, te da su i oni domaći igrači, koji su bili dobri i kvalitetni posle odlazili najviše u Hajduk, nešto malo u Dinamo.

Boras Mandić je, prenosi portal Index, rekao da ga je ipak najviše šokirala izjava hrvatske predsednice o Golom otoku.

“Ona je izjavila da je najveći benefit, ako bi se uvela ”nedelja Jugoslavije”, taj što bi se uveo Goli otok i što bi svi oni koji govore protiv nje završili na Golom otoku”, rekao je Boras Mandić i istakao da je reč o “izuzetno opasnoj izjavi.

Dodao je da je to bila izjava u maniru druga Staljina, a ne hrvatske predsednice.

“Fuj, fuj, fuj, fuj, to bi bio komentar i šokiranost na izjavu predsednice, koja je duboko uvredila ne samo građane Primorsko-goranske županije, nego i sve građane zdravog razuma, i ne mogu a da ne zatražim izvinjenje od osobe koja obavlja tako visoku i časnu funkciju kao što je predsednica Hrvatske, koja mora da štiti ustavni poredak, ne pozivati na podele, na mržnju i ostale stvari koje se iz njenog govora mogu iščitati”.

Predsednica Grabar-Kitarović je juče pre premijere filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju, objašnjavajući svoj subotnji govor prilikom primanja nagrade Fulbrajt u Vašingtonu, rekla da je niko ne uverava u život kakav, kako je kazala, nije bio.

“Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenim pasošem, kakva ste poniženja doživljavali, šta je to značilo plaćati depozit. Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja osobno jer – ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku”, rekla je.

Reagujući na ovu izjavu predsedice, gradonačelnik Rijek Vojko Obersnel je na svom tviter nalogu napisao: “Nakon što je iz Gvozdene zavese sa crvenim pasošem otišla na školovanje u SAD, KGK danas izvređala NK Rijeku kao rezervni srpski klub. Pa koliki je taj rezervar gluposti? Gde je kraj?”.

Protivkandidat Grabar Kitarović na predstojećim izborima, Miroslav Škoro, narugao se predsednici na svom fejsbuk profilu.

“Da nije smešna, bila bi tragična rasprava o tome da li je bivša država bila iza Gvozdene zavese ili nije. Ne znam ko je smjšniji ili tragičniji – osoba koja, u nedostatku bilo kakvog suvislog programa, prodaje jeftine štoseve ili oni koji se pecaju na tu udicu”, napisao je Škoro.

Dodao je i da se “u vremenu kad nas po svim pokazateljima prestižu Bugarska i Rumunjska, kad stotine hiljada naših ljudi, u najboljim godinama, odlaze da grade neke druge države, kad se ne zna hoćemo li za koju godinu imati za penzije, kad su građani izgubili poverenje u državne institucije, naši “veleumnici” i najveća “veleumnica” među njima bave se Titom, Staljinom i pokretom nesvrstanih.

“Ovome može na kraj stati samo probuđeni i osvešteni narod. Sad il nikada”, napisao je Škoro.

Istoričar Tvrtko Jakovina je komentarišući izjave Grabar Kitarović rekao da ako neko već traži loše strane Jugoslavije uhvatite se Marka Veselice, Adema Demaćija.

“Ima puno čvršćih i boljih primera da je Jugoslavija bila nedemokratski režim. Prodavati laži, potpuno neverovatne… To stvara lošu situaciju za sve, ispadamo smešni. U SAD-u se Jugoslavija izučavala jer je bila nesvrstana, imala je otvorene granice, bila je sasvim drugačija”, kazao je Jakovina za zagrebačku N1 tv.

Dodao je da ne zna zasto Grabar Kitarović to govori, ali, dodao, je zna da na taj način ne čini pravdu istini, a možda bi u katoličkom moralu istina mogla biti jedno od glavnih merila.

Primetio je i da se takvim izjavama ona moze svideti samo, kako je kazao, neukim ljudima.

2 COMMENTS

  1. Gospođa Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica Države Hrvatske je potpuno u pravu, da smo voljeli tu državu ostali bi svi u njoj…malo njih su je voljeli a mnogi nisu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here