pixabay.com

Nekoliko dana uoči 71-godišnjice testiranja prve atomske bombe Sovjetskog Saveza, ruska nuklearna agencija „Rosatom“ objavila je redak snimak detonacije „Car bombe“ iz 1961. godine.

U video-snimku koji traje 30 minuta, opisan je dan s kraja oktobra 1961. kada je Sovjetski Savez detonirao najveću atomsku bombu ikada napravljenu od 50 megatona.

Poređenja radi, američka najsnažnija bomba koja je testirana 1952. godine imala je najviše 22 megatone, a bomba koja je uništila japanski grad Hirošimu 1945. imala je 16 kilotona.

Drugim rečima, „Car bomba“ je bila 1.325 puta snažnija, a njena izuzetna moć dobijena je procesom nuklearne fuzije.

„Car bomba“ je, naime, nadimak za RDS-220 hidrogensku bombu, koja je u početku trebalo da ima snagu od 100 megatona trotila, ali joj je zbog prevelikog rizika od zračenja i širenja reaktivnih čestica atmosferom, snaga bila prepolovljena.

Bomba je testirana 30. oktobra 1961. godine u 11.32 sati po lokalnom vremenu na arhipelagu Nova Zemlja.

Na snimku je prikazano kako je bomba utovarena za transport do vazduhoplovne baze južno od Murmanska, grada na severozapadu evropskog dela Rusije.

Bombu je nosio specijalno modifikovani bombarder Tu-95, ofarban u jarko belu boju da bi se ublažio efekat bljeska od detonacije. Njega je pratio manji Tu-16 bombarder, opremljen takođe kamerama.

„Car bomba“ je bačena zajedno sa padobranom koji je poslužio da se uspori pad i „kupi“ vreme avionima da se udalje i izbegnu razornu eksploziju.

Bombarder je ispustio bombu kada se nalazio na visini nešto većoj od 10 kilometara. Ona se aktivirala na skoro četiri kilometra od zemlje da bi se umanjila radijacija.

Snimak prikazuje i momenat detonacije iz nekoliko uglova, kako sa zemlje, tako i iz bombardera Tu-95.

Bomba, koja je bila teška 27 tona i dugačka osam metara, stvorila je džinovsku „pečurku“, a eksplozija je bila vidljiva i na skoro 1.000 kilometara.

Oblak „pečurke“ je, kako se navodi, dostigao prečnik od oko 90 kilometara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here