Na današnji dan, pre 40 godina, objavljeno je da je preminuo bivši predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, i to, u trenutku kada se na splitskom Poljudu igrao meč Hajduka i Crvene zvezde.

Bio je 41. minut, pri rezultatu 1:1, kada su nepoznate tri osobe ušle na teren i prekinule susret, praktično istovremeno kada je sa razlgasa saopšteno da je umro Tito. Pun stadion je zanemeo, a onda su se čuli jecaji i plač, uz skandiranje “Druže Tito mi ti se kunemo”.

U tom momentu, plakala je Jugoslavija, plakao je i Poljud. Fudbaleri nisu imali snage da igraju, niti su razmišljali o utakmici.

Da podsetimo, maršal Broz bio je predsednik SFRJ od 14. januara 1953. do smrti 1980. godine. Zbog svoje biografije, načina vođenja države i kulta koji je stvarao kod Jugoslovena, Tito je i danas često pominjana ličnost.

Pogledajte kako je to izgledalo pre 40 godina:

 

 

 

3 COMMENTS

  1. Ни 40 година није били довољно да Срби забораве свог највећег злотвора у Историји.
    Сви “народи” Југославије, осим Срба, уживају данас у тековинама Титове Југославије.
    Нико више не евоцира успомену на Аустро-Угарског каплара осим Срба.
    Помози им Боже ако може.

    • Jugoslavija je prije drugog vjetskog rata bila agrarna zemlja,indutrija nula(O).Dosao je drugi svjetski rat i unistio i ono malo jada sto je bilo.Tito je naslijedio porusenu zemlju,sa nepismenim stanovnistvom,ni jednog strucnjaka nista,katastrofa.Titi je Jugoslaviju podigao na zavidan nivo u odnosu na susjedne zemlje.Doveo je strane firme,u Kragujevac Fijat,u Priboj (FAP) Mercedes,u Sarajevo Volkswagen itd,itd,itd,sve sto je u Jugoslaviji proizvodjeno bila je strana licenca.Mi svojim rukama nismo mogli nista napraviti,ni LOPATU.Nase je da se napijemo rakije i pravimo gluposti,u tome nam niko nije ravan.A ja zaboravio sam u Tuzli se proizvodio deterdzen po italijanskoj licenci (DITA) znaci mi ni deterdzent nismo mogli sami proizvoditi.Ti izgleda nisi ni zivio u bivsoj Jugoslaviji,tu je vladao NERAD,JAVASLIK,LOPOVLUK,UKRADI NE URADI. BLAGO ONOM KO NAS NEMA:

  2. Hahahahahahahaaha….” Narod” Ili su najveći glumci ili debili hahahahhahahaha….Tito se dogodio i ne daj bože da se ikad više ponovio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here