Pexels
Ilustracija

Išijas je bol ili osećaj koji se javlja duž išijadikus nerva.

Nekoliko vežbi i lagana istezanja pomažu u lečenju išijasa. Vežbanje poboljšava zarastanje mekog tkiva, koristi nervnom sistemu i može nas učiniti manje osetljivim na bol. Važno je svakodnevno obavljati fizičku aktivnost, čak i ako je to samo nežno istezanje.

Vežbe hodanja, plivanja i terapije vodom su takođe odlične opcije. Kada hodate, radite to prijatnim tempom i izbegavajte hodanje uzbrdo.

Radite na povećanju fleksibilnosti i izgradnji snage u mišićima leđa, stomaka i nogu. Protežite se samo onoliko koliko vam je udobno i zapamtite da fleksibilnost može varirati svakodnevno. Prestanite ako osetite bol.

Držite se dalje od vežbi koje izazivaju bol ili pogoršavaju simptome išijasa. Budite nežni prema sebi i fokusirajte se na pokrete koji bezbedno ublažavaju simptome i razvijaju snagu i pokretljivost. Praktikujte zdravu ishranu, smanjite nivo stresa i dobro spavajte.

Lokalni lekovi protiv bolova, lumbalne proteze i toplo-hladna terapija su takođe opcije za borbu protiv išijasa. Bilo da vežbate ili ne, posetite lekara ili fizioterapeuta ako imate išijas koji je jak ili traje duže od nekoliko nedelja. Lekari mogu da kreiraju personalizovani plan vežbi za ublažavanje bolova, izgradnju snage i poboljšanje mehanike tela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here