pixabay.com

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO Vladimir Stanković rekao je danas da će se uslovi za ostvarivanje starosne penzije za muškarce i žene u smislu godina života izjednačiti 2032. godine i da ne bi trebalo da se menjaju u narednom dužem periodu.

– Pravila o uslovima za ostvarivanje starosne penzije postavljena su 2014. godine i podrazumevaju da, u odnosu na to koje kalendarske godine osiguranik ide u penziju, ispunjava određene uslove, tako da je predviđeno da ove godine muškarci moraju da imaju 65 godina života i 15 godina staža, dok je za žene 2022. godine to 63 godine i četiri meseca života i najmanje 15 godina staža – izjavio je Stanković za Tanjug.

Naglasio je da će se svake sledeće godine za žene starosna granica povećavati za po dva meseca.

– Uslovi za odlazak u starosnu penziju izjednačiće se za muškarce i žene 2032. godine, kada će i jedni i drugi morati da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina staža – precizirao je Stanković.

On je naveo da se prilikom utvrđivanja starosne granice za odlazak u penziju uzima u obzir više činjenica.

– Jedna je životni vek, zatim uslovi rada, poslovi koji se obavljaju, ekonomska snaga države, da mogu da se refinansiraju penzije. Ekonomska situacija u Srbiji je dobra, što se tiče životnog veka građana i uslova rada na radnim mestima, realno je da se starosna granica ne poveća u dužem periodu – procenio je Stanković.

Na pitanje o pravu na ostvarivanje penzija za ljude u dijaspori, odgovorio je da se, prema ugovorima koje Srbija ima sa tridesetak zemalja, staž ostvaren u Srbiji i u inostranstvu sabiraju i da se penzija može ostvariti u Srbiji ili u stranoj državi u kojoj osiguranik živi.

– Samo treba na vreme obezbediti potvrdu o stažu u insostranstvu kako se ne bi gubilo vreme kada se bude odlučivalo o pravu na ostvarivanju penzije – napomenuo je Stanković i dodao kako se na sličan način ostvaruju prava osiguranika iz bivših jugoslovenskih republika.

1 COMMENT

  1. Да ли је то могуће?
    Ако је неко одслужио војску Југословенској (читај Усташкој) Народној Армији и после 14 година стажа побегао (од будала) у иностранство где је радио до пензије, он нема право на Југо-Српску старосну пензију.
    Нису “српски” политичари блесави. Блесави су печалбари који шаљу паре у Србију и издржавају малоумне политичаре.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here