Pexels

Sa prvim letnjim danima raste svest o potrebi da zaštitimo kožu od štetnih sunčevih zraka. Svake sezone naši verni saveznici su kreme pre i posle sunčanja, ali kosu neretko zanemarimo.

1. Nekorišćenje zaštitnog faktora

Ovaj segment nege kose sve je zastupljeniji, ali i dalje nedovoljno, bar tako poručuju stilisti. Poznato je da letnji meseci ne pogoduju dlaci, a kada govorimo o UV zracima, oni utiču na pigment, isušuju vlasi i otklanjaju sjaj. Ne treba zaboraviti ni vetar, pesak, hlor, morsku vodu i toplotu, koji svaki na svoj način menjaju teksturu kose. Sve navedeno jasno govori da je krema sa zaštitnim faktorom neophodna i za nju.

2. Raščešljavamo mokru kosu

Često pravimo ovu grešku, umesto da kad izađemo iz vode ili kade, na krhku kosu prvo nanesemo balzam ili istu onu kremu sa zaštitnim faktorom. Pored toga, treba obratiti pažnju i na sam češalj, koji bi trebalo da ima široke zupce. Kosu raščešljavajte polako, bez naglih poteza, kako ne biste oštetili kosu.

3. Ne peremo kosu nakon plivanja

Neretko pomislimo da je bolje da odmorimo kosu od pranja tokom odmora. Međutim, tu grešku treba ispraviti, bilo da ste izašli iz mora ili bazena. Kako smo već naveli, poželjno je naneti balzam sa ili bez ispiranja, ili neki sličan proizvod po želji.

4. Ne unosimo dovoljno tečnosti

Kosa sadrži između 10 i 15 procenata vode, ali tokom letnjih meseci ta voda ume da ispari. Nedostatak možemo ublažiti unosom dovoljno vode, ali i upotrebom odgovarajućih proizvoda za negu. Stručnjaci preporučuju nanošenje hidratantne maske, i to bar dva puta nedeljno. Trik je da se nanese na suvu kosu, i ostavi da deluje 10 do 15 minuta, u suprotnom sastojci ne mogu da prodru duboko u vlasi. Pranje u ovom slučaju sledi nakon ovog koraka.

5. Farbamo se u plavo

Plave nijanse nisu pravi izbor za leto, jer zahtevaju posebnu negu. Kosa često deluje suvo, i usled pobrojanih faktora poprima neželjeni pigment. Najbolje je da izbegnete svetlije farbe tik pred odlazak na odmor. Ako ste, pak, istrajni u svojoj nameri, onda birajte adekvatne proizvode za plavuše, ili platinastu nijansu.

6. Farbamo se tokom letovanja

Bilo da je reč o želji za promenom ili popravljanju štete na licu mesta, ovo nije pametna odluka. Jedna od opcija je da se konsultujete sa svojim frizerom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here