wikimedia/Alpsdake
Japanski zeleni fazan

Prema podacima organizacije Birdlife International, oko 90 zemalja u svetu ima svoje nacionalne ptice.

Japansko ornitološko društvo pre oko dvadeset godina odlučilo je da izabere nacionalnu pticu svoje zemlje. Bilo je nekoliko kandidata poput belog goluba i poljske ševe. Naposletku je ipak izabran japanski zeleni fazan, Phasianus versicolor, zbog svoje elegancije, obitavanja u blizini ljudskih nastambi, čestog pominjanja u japanskim narodnim pričama i ukusnog mesa.

Prema podacima organizacije Birdlife International, oko 90 zemalja u svetu ima svoje nacionalne ptice. Kao što Adrijan Long piše u biltenu ove organizacije, “nacionalne ptice su simboli zajedničkih vrednosti, koje su karakteristične za jednu zemlju i koje smo obavezni da štitimo”.

Američki beloglavi belorepan

Prva i najpoznatija nacionalna ptica jeste američki beloglavi belorepan, Haliaeetus leucocephalus, iz Sjedinjenih Država. Tadašnja novostvorena država 1782. godine zvanično je usvojila ovu vrstu kao svoj simbol. Moguće da je bio potreban snažan simbol koji bi ujedinio novu naciju.

Velika Britanija, kao mnogo starija država, nije doskora imala nacionalnu pticu. Izbor za nacionalnu pticu sproveden je 2015. godine, a glasalo je više od 220.000 ljudi. Najviše glasova dobio je crvendać, Erithacus rubecula, koji je proglašen nacionalnom pticom Velike Britanije.

Crvendać

Izgleda da pri izboru nacionalne ptice postoje neke tendencije, koje zavise od područja.

Primetićete da su ždralovi simboli velikog broja afričkih država, poput južnoafričkog krunastog ždrala, Balearica pavonina, u Nigeriji, južnoafričkog kraljevskog ždrala, Balearica regulorum, u Ugandi i plavog ždrala, Grus paradisea, u Južnoafričkoj Republici. Fazani su visoko kotirani među azijskim nacionalnim pticama. Paun, Pavo cristatus, u Indiji, sijamski fazan, Lophura diardi, u Tajlandu, i himalajski monal, Lophophorus impejanus, u Nepalu. Osim toga, četiri države duž južnoameričkih Anda izabrale su andskog kondora, Vultur gryphus, za svoju nacionalnu pticu.

Andski kondor

 

Nije obavezno da država ima samo jednu nacionalnu pticu. Karipska država Trinidad i Tobago poseduje dve nacionalne ptice: skarletnog ibisa, Eudocimus ruber, i crvenogrlu hahalaku, Ortalis ruficauda. Prva je simbol ostrva Trinidad, druga – ostrva Tobago. One možda nemaju prilike da se susretnu u divljini, ali su obe predstavljene na nacionalnom grbu ove države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here