Ove tajne je Lazarević odao Šariću

0

Informacije se razmenjivale u centru Beograda
 

Pored Lazarevića, optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal obuhvaćeni su i ranije optuženi članovi Šarićevog klana – advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, koji je u bekstvu, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara.

 

Branko Lazarević se tereti da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

 

Informacije o policijsko-tužilačkoj akciji protiv Šarićeve grupe, poznatoj pod nazivom "Balkanski ratnik", Lazarević je dobijao od Gare prilikom njihovih susreta u jednom kafiću na Slaviji.
 

– Pre više meseci Lazereviću je ukinuta mera zabrane napuštanja boravka i vraćena mu je i službena i građanska putna isprava, uz jemstvo koje je sud prihvatio – izjavio je Đorđević za Blic.

 

Svi zanemeli

Branko Lazarević juče se nije javljao na telefon. Ivica Dačić nije želeo da komentariše optužni predlog protiv njegovog bivšeg šefa kabineta, niti bilo šta vezano za taj slučaj. Na ovu temu odbili su da razgovaraju i direktor policije Milorad Veljović i nekadašnji šef UKP-a Rodoljub Milović, koji je sa srpske strane vodio čitavu operaciju “Balkanski ratnik”.

Na jednom od tih sastanaka, Gara je bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, između ostalog, preneo da je "Balkanski ratnik" već krenuo, da se svim saradnicima pljevaljskog narko-bosa prisluškuju telefoni, ali i da je i on sam pod sumnjom.

 

 

Ove podatke Lazarević je, potom, dostavljao Štrpcu, u kafiću na Senjaku. Zbog curenja poverljivih informacija, jedan od izvora iz policije je za vreme istrage tvrdio da su Šarićevi saradnici promenili način komunikacije i na taj način sprečili inspektore da otkriju još neke transporte droge iz Južne Amerike. Čak je, kako je rekao, bila ugrožena i akcija "Balkanski ratnik".

Prema izjavi jednog od okrivljenih, Štrbac je Lazareviću služio kao veza s Radulovićem i Šarićem. Lazarevićevi kontakti s Radulovićem, s kojim ga je, navodno, upoznao Ivica Dačić, datiraju od 2008. godine. Već prilikom drugog njihovog susreta, Radulović je zatražio od Lazarevića da ga obavesti da li su braća Darko i Duško Šarić pod istragom, tj. da li je za njima raspisana potraga.

 

Po Lazarevićevom nalogu usledila je provera u Jedinstvenom sistemu MUP-a, ali tamo nije bilo podataka o aktuelnim operativnim istragama. Lazarević se tereti za udruživanje i odavanje službene tajne

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here